Trápi vás anémia? Takto s ňou zatočíte + tipy na železný jedálniček

Lucia Gáborová | 17. september 2019
anemia, červené krvinky, hemoglobín, únava vyčerpanie, boj liečba, prevencia, jedlo, strava, diéta, chudnutie, únava, vyčerpanosť

Ak si na sebe, či na niekom zo svojho okolia všimnete viaceré zo symptómov anémie, je potrebné požiadať svojho praktického lekára o odber krvi a situáciu patrične riešiť. Ak už máte anémiu potvrdenú je ideálne k liečbe dopomôcť aj správnym stravovaním.

Anémia - Do akej miery vám dokáže zmeniť život?

Jedálniček bohatý na železo

Do jedálnička čím skôr zaraďte potraviny s vysokým obsahom železa. Patria k nim najmä:

  • vnútornosti (najmä hovädzie a hydinové, pečienka a pod.),
  • hovädzie a teľacie mäso,
  • mušle a ustrice,
  • sardinky v rastlinnom oleji,
  • z rýb najmä losos, treska, halibut, tuniak.

Pre vegetariánov a vegánov sú kľúčovými nasledovné potraviny:

  • fazuľa, šošovica, cícer, sója, hrach,
  • špenát a listový šalát, kel, brokolica,
  • červená repa (cvikla),
  • tofu,
  • batáty (sladké zemiaky),
  • orechy (arašidy, pekanové orechy,
  • vlašské orechy, pistácie, mandle, kešu, píniové orechy),
  • semená (tekvicové, sezamové, slnečnicové, konopné),
  • pšeničné klíčky a otruby,
  • quinoa,
  • celozrnný chlieb a pečivo,
  • ryža natural,
  • sušené ovocie (marhule, hrozienka, slivky),
  • horká čokoláda a trstinová melasa.

Na to, aby mal váš organizmus z uvedených potravín maximálny účinok, v čase konzumácie potravín bohatých na železo nepite zároveň nápoje s obsahom kofeínu (káva, čierny čaj). Dodržiavajte tiež časový odstup pri konzumácii potravín s vysokým obsahom železa a potravín s obsahom kalcia. Naopak, aby ste účinok potravín s obsahom železa zvýšili, konzumujte spolu s nimi potraviny bohaté na vitamín C, napríklad pomarančový džús, citrusy, jahody.

Vyskúšajte napríklad tieto recepty

Železné smoothie

Smoothie môže byť nielen chutným raňajkovým jedlom, ale v tomto prípade aj vaším bojovníkom proti anémii. Môžete ho tiež premeniť na smoothie bowl. Stačí, ak ho rozmixujete na hustejšiu kašu, nalejete do misky a ozdobíte niekoľkými bobuľkami čučoriedok a kokosových plátkov.

Potrebujeme:

  • 1/2 hrnčeka bobuľového ovocia (černice, čierne ríbezle, maliny),
  • 1/2 malej cvikle (surovej alebo varenej, aká vám viac chutí),
  • 2 sušené slivky vopred namočené vo vode,
  • 1/2 čajovej lyžičky trstinovej melasy,
  • 1/4 avokáda,
  • 1/2 banánu (v lete môže byť mrazený),
  • 2 hrnčeky rastlinného mlieka alebo vody.

Postup:

Všetky ingrediencie rozmixujte a nalejte do pohára. Ak pripravujete smoothie bowl, uberte tekutinu a zdvojnásobte dávku banánu.

Šalát v jarnom štýle plný železa

Tento šalát vám poskytne jedno plnohodnotné jedlo, či už ľahký obed alebo večeru.

Potrebujeme:

  • mix šalátových listov,
  • 1/2 hrnčeka cukrového hrášku,
  • mladá špargľa,
  • 1 pomaranč,
  • 2 - 3 reďkovky,
  • bazalkové tofu,
  • 1 hrnček quinoy,
  • lístky mäty,
  • olivový olej,
  • soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

Očistenú špargľu nakrájajte približne na 5 cm paličky a uvarte v osolenej vode spolu s hráškom. Použiť môžete čerstvý alebo mrazený. V rajnici si narýchlo osmažte na malé kocky nakrájané tofu. Na tanier navrstvite šalátové listy, na to poukladajte špargľu, hrášok, quinou, reďkovky, tofu a mesiačiky pomaranča. Ozdobte lístkami mäty, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.