Trápi vás anémia? Takto s ňou zatočíte + tipy na železný jedálniček

anemia, červené krvinky, hemoglobín, únava vyčerpanie, boj liečba, prevencia, jedlo, strava, diéta, chudnutie, únava, vyčerpanosť
17.9.2019 v kategórii Zdravie, autor Lucia Gáborová, foto: istockphoto.com

Ak si na sebe, či na niekom zo svojho okolia všimnete viaceré zo symptómov anémie, je potrebné požiadať svojho praktického lekára o odber krvi a situáciu patrične riešiť. Ak už máte anémiu potvrdenú je ideálne k liečbe dopomôcť aj správnym stravovaním.

Anémia - Do akej miery vám dokáže zmeniť život?

Jedálniček bohatý na železo

Do jedálnička čím skôr zaraďte potraviny s vysokým obsahom železa. Patria k nim najmä:

  • vnútornosti (najmä hovädzie a hydinové, pečienka a pod.),
  • hovädzie a teľacie mäso,
  • mušle a ustrice,
  • sardinky v rastlinnom oleji,
  • z rýb najmä losos, treska, halibut, tuniak.

Pre vegetariánov a vegánov sú kľúčovými nasledovné potraviny:

  • fazuľa, šošovica, cícer, sója, hrach,
  • špenát a listový šalát, kel, brokolica,
  • červená repa (cvikla),
  • tofu,
  • batáty (sladké zemiaky),
  • orechy (arašidy, pekanové orechy,
  • vlašské orechy, pistácie, mandle, kešu, píniové orechy),
  • semená (tekvicové, sezamové, slnečnicové, konopné),
  • pšeničné klíčky a otruby,
  • quinoa,
  • celozrnný chlieb a pečivo,
  • ryža natural,
  • sušené ovocie (marhule, hrozienka, slivky),
  • horká čokoláda a trstinová melasa.

Na to, aby mal váš organizmus z uvedených potravín maximálny účinok, v čase konzumácie potravín bohatých na železo nepite zároveň nápoje s obsahom kofeínu (káva, čierny čaj). Dodržiavajte tiež časový odstup pri konzumácii potravín s vysokým obsahom železa a potravín s obsahom kalcia. Naopak, aby ste účinok potravín s obsahom železa zvýšili, konzumujte spolu s nimi potraviny bohaté na vitamín C, napríklad pomarančový džús, citrusy, jahody.

Vyskúšajte napríklad tieto recepty

Železné smoothie

Smoothie môže byť nielen chutným raňajkovým jedlom, ale v tomto prípade aj vaším bojovníkom proti anémii. Môžete ho tiež premeniť na smoothie bowl. Stačí, ak ho rozmixujete na hustejšiu kašu, nalejete do misky a ozdobíte niekoľkými bobuľkami čučoriedok a kokosových plátkov.

Potrebujeme:

  • 1/2 hrnčeka bobuľového ovocia (černice, čierne ríbezle, maliny),
  • 1/2 malej cvikle (surovej alebo varenej, aká vám viac chutí),
  • 2 sušené slivky vopred namočené vo vode,
  • 1/2 čajovej lyžičky trstinovej melasy,
  • 1/4 avokáda,
  • 1/2 banánu (v lete môže byť mrazený),
  • 2 hrnčeky rastlinného mlieka alebo vody.

Postup:

Všetky ingrediencie rozmixujte a nalejte do pohára. Ak pripravujete smoothie bowl, uberte tekutinu a zdvojnásobte dávku banánu.

Šalát v jarnom štýle plný železa

Tento šalát vám poskytne jedno plnohodnotné jedlo, či už ľahký obed alebo večeru.

Potrebujeme:

  • mix šalátových listov,
  • 1/2 hrnčeka cukrového hrášku,
  • mladá špargľa,
  • 1 pomaranč,
  • 2 - 3 reďkovky,
  • bazalkové tofu,
  • 1 hrnček quinoy,
  • lístky mäty,
  • olivový olej,
  • soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

Očistenú špargľu nakrájajte približne na 5 cm paličky a uvarte v osolenej vode spolu s hráškom. Použiť môžete čerstvý alebo mrazený. V rajnici si narýchlo osmažte na malé kocky nakrájané tofu. Na tanier navrstvite šalátové listy, na to poukladajte špargľu, hrášok, quinou, reďkovky, tofu a mesiačiky pomaranča. Ozdobte lístkami mäty, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.