Trápi vás anémia? Takto s ňou zatočíte + tipy na železný jedálniček
Ak si na sebe, či na niekom zo svojho okolia všimnete viaceré zo symptómov anémie, je potrebné požiadať svojho praktického lekára o odber krvi a situáciu patrične riešiť. Ak už máte anémiu potvrdenú je ideálne k liečbe dopomôcť aj správnym stravovaním.
Anémia - Do akej miery vám dokáže zmeniť život?
Jedálniček bohatý na železo
Do jedálnička čím skôr zaraďte potraviny s vysokým obsahom železa. Patria k nim najmä:
- vnútornosti (najmä hovädzie a hydinové, pečienka a pod.),
- hovädzie a teľacie mäso,
- mušle a ustrice,
- sardinky v rastlinnom oleji,
- z rýb najmä losos, treska, halibut, tuniak.
Pre vegetariánov a vegánov sú kľúčovými nasledovné potraviny:
- fazuľa, šošovica, cícer, sója, hrach,
- špenát a listový šalát, kel, brokolica,
- červená repa (cvikla),
- tofu,
- batáty (sladké zemiaky),
- orechy (arašidy, pekanové orechy,
- vlašské orechy, pistácie, mandle, kešu, píniové orechy),
- semená (tekvicové, sezamové, slnečnicové, konopné),
- pšeničné klíčky a otruby,
- quinoa,
- celozrnný chlieb a pečivo,
- ryža natural,
- sušené ovocie (marhule, hrozienka, slivky),
- horká čokoláda a trstinová melasa.
Na to, aby mal váš organizmus z uvedených potravín maximálny účinok, v čase konzumácie potravín bohatých na železo nepite zároveň nápoje s obsahom kofeínu (káva, čierny čaj). Dodržiavajte tiež časový odstup pri konzumácii potravín s vysokým obsahom železa a potravín s obsahom kalcia. Naopak, aby ste účinok potravín s obsahom železa zvýšili, konzumujte spolu s nimi potraviny bohaté na vitamín C, napríklad pomarančový džús, citrusy, jahody.
Vyskúšajte napríklad tieto recepty
Železné smoothie
Smoothie môže byť nielen chutným raňajkovým jedlom, ale v tomto prípade aj vaším bojovníkom proti anémii. Môžete ho tiež premeniť na smoothie bowl. Stačí, ak ho rozmixujete na hustejšiu kašu, nalejete do misky a ozdobíte niekoľkými bobuľkami čučoriedok a kokosových plátkov.
Potrebujeme:
- 1/2 hrnčeka bobuľového ovocia (černice, čierne ríbezle, maliny),
- 1/2 malej cvikle (surovej alebo varenej, aká vám viac chutí),
- 2 sušené slivky vopred namočené vo vode,
- 1/2 čajovej lyžičky trstinovej melasy,
- 1/4 avokáda,
- 1/2 banánu (v lete môže byť mrazený),
- 2 hrnčeky rastlinného mlieka alebo vody.
Postup:
Všetky ingrediencie rozmixujte a nalejte do pohára. Ak pripravujete smoothie bowl, uberte tekutinu a zdvojnásobte dávku banánu.
Šalát v jarnom štýle plný železa
Tento šalát vám poskytne jedno plnohodnotné jedlo, či už ľahký obed alebo večeru.
Potrebujeme:
- mix šalátových listov,
- 1/2 hrnčeka cukrového hrášku,
- mladá špargľa,
- 1 pomaranč,
- 2 - 3 reďkovky,
- bazalkové tofu,
- 1 hrnček quinoy,
- lístky mäty,
- olivový olej,
- soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Očistenú špargľu nakrájajte približne na 5 cm paličky a uvarte v osolenej vode spolu s hráškom. Použiť môžete čerstvý alebo mrazený. V rajnici si narýchlo osmažte na malé kocky nakrájané tofu. Na tanier navrstvite šalátové listy, na to poukladajte špargľu, hrášok, quinou, reďkovky, tofu a mesiačiky pomaranča. Ozdobte lístkami mäty, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.