5 spôsobov, ako obmedziť príjem soli

Mgr. Alena Pethoova | 19. január 2018
5 spôsobov, ako obmedziť príjem soli

Koľko soli skutočne potrebujeme? Jej denný príjem by nemal byť vyšší ako 6 g. V skutočnosti vystačíme aj s menším množstvom. Bežná európska populácia soľou rozhodne nešetrí, naopak, dopraje si ju v oveľa vyšších dávkach.

Viete, čo je rýchlosoľ?
Prečítajte si tiež:

Viete, čo je rýchlosoľ?

5 spôsobov, ako obmedziť príjem soli

Čerstvé potraviny: Jedzte viac ovocia a zeleniny namiesto konzervovaných a priemyselne upravených potravín (polotovarov). Možno neuveríte, ale viac ako 80% soli skonzumujeme v potravinách, ako chlieb a pečivo, šunka, párky, paštéty, polotovarové polievky, omáčky, ale aj v potravinách, ktoré nechutia slano napríklad sušienky.

Čítajte etikety: Na obale priemyselne pripravených potravín si všímajte, koľko soli či sodíka obsahujú. Vyberajte si také, ktoré nie sú priveľmi slané.

Varte doma: Dajte prednosť doma pripraveným potravinám. Je viac ako jasné, že ak pripravujete jedlo doma, ľahšie ovplyvníte, koľko soli bude vaša strava obsahovať.

Redukujte soľ postupne: Postupne sa pri varení aj stolovaní naučte soľ redukovať. Chuťovým pohárikom síce nejaký čas potrvá, kým si privyknú na menej slanú chuť, no odplatia sa vám lepšou vnímavosťou na prirodzenú chuť jedál.

Používajte viac byliniek: Soľ nahraďte bylinkami, korením, cesnakom či citrónom. Naučte sa pridávať do jedál čerstvé bylinky, ako bazalku, mätu, tymian alebo čili papričky. Aj mnohými zaznávané čierne korenie je lepšia alternatíva ako priveľa soli.