Akú formu stravy zvoliť pri chudnutí pri ochorení štítnej žľazy?

Ing. Michaela Horváthová, www. svet zdravia.sk | 10. júl 2017
Akú formu stravy zvoliť pri chudnutí pri ochorení štítnej žľazy?

Na vaše otázky odpovedá Ing. Michaela Horváthová, výživová poradkyňa SVETA ZDRAVIA - sieť výživových poradní www.svet-zdravia.sk

Snažím sa o striedmosť v strave – ovocie, zelenina, mäso, všetko s mierou, žiaľ, bez výraznejšieho úspechu. Spočiatku hmotnosť klesá, neskôr sa vráti k pôvodnej hodnote. Viete mi poradiť, čo potrebujem, aby som skutočne schudla a cítila sa lepšie? Ďakujem za odpoveď.

štítna, žľaza, motýlik, krk

Štítna žľaza je súčasťou endokrinného systému človeka. Má tvar motýlika či malej podkovičky, váži 20 až 40 gramov a skrýva sa na prednej strane krku. 

Aj keď je rozmermi malá, pre človeka má nesmierny význam. Štítnu žľazu možno obrazne nazvať aj „fabrikou na dokonalosť“.

Ak štítna žľaza správne funguje, hormóny usmerňujú látkovú premenu v organizme, vo výraznej miere ovplyvňujú rast a vývoj, pôsobia aj na celý nervový systém, svalstvo, činnosť srdca, pohyblivosť tráviaceho traktu, moduláciu výdaja energie, produkciu tepla, hmotnosť, tiež vplýva na správnu funkciu nervovo-svalového aparátu atď.

Čítajte tiež: Štítna žľaza - riaditeľ nášho metabolizmu? 

Okrem toho, čo som spomenula, z hľadiska metabolizmu má štítna žľaza podstatnú úlohu v tom, že jej hormóny „zrýchľujú“ metabolizmus. To znamená, že zvyšujú produkciu tepla, ovplyvňujú metabolizmus cukrov a tukov. Pri patologických zmenách preto dochádza aj k zhoršeniu výsledkov, napríklad pri cukrovke alebo poruche metabolizmu tukov.

Akú formu stravy zvoliť?

Žiaľ, chýbajú mi vo vašej otázke dôležité informácie, bez ktorých nie je možné jednoznačne sa vyjadriť k tomu, aká forma stravovania by bola pre vás najoptimálnejšia. Neuvádzate, o akú poruchu funkcie štítnej žľazy ide (znížená či zvýšená funkcia), tiež ani pôvod tohto ochorenia (endemické, autoimunitné, vzniknutá fyzikálnym vplyvom...) a ani to, či v súčasnosti užívate liečbu, dávkovanie a interval prípadneho užívania liekov.

Čítajte tiež: Zvýšená funkcia štítnej žľazy, Hypertyreóza - jej príčiny a príznaky.

Pri vašom ochorení je veľmi riskantné nastavovať si svojpomocne „diétu“, jednoznačne je potrebná konzultácia s výživovým špecialistom, ktorý vám upraví stravovací režim na mieru s ohľadom na zdravotné komplikácie.

Určite vám radi poradia špecialisti na ktorejkoľvek z pobočiek Sveta zdravia. Vo všeobecnosti platí, že posilniť funkciu štítnej žľazy môžete aj potravinami. Ich základným prvkom musí byť jód (pozor však pri autoimunitných poruchách štítnej žľazy, užívanie jódu môže byť kontraproduktívne). Odporúča sa jesť celozrnné pečivo a ovsené vločky.

Zo zeleniny vám pomôže špargľa, špenát, cvikla, či petržlen s mrkvou. Z ovocia marhule, banány, jahody či čerešne. Bohatým zdrojom jódu sú najmä plody mora – riasy, ustrice, makrela, šproty a väčšina morských rýb.

Bude vás tiež zaujímať: Znížená funkcia štítnej žľazy - hypotyreóza. Poznáte jej príčiny a príznaky?

Ak vaša žľaza produkuje príliš veľa hormónov, mali by ste presedlať na vitamín B – ryby, hnedú ryžu, niektoré druhy orechov a semien. Ak štítna žľaza nestíha, potrebuje zinok a jód obsiahnutý v pečienke, červenom mäse či orechoch.

Neodporúča sa jesť čerstvú kapustu, kel, karfiol, kaleráb, brokolicu, repu, semiačka horčice a repky olejnej. Zo strukovín by ste na čiernu listinu mali zaradiť kukuricu, sóju a fazuľu. Produkcii jódu bráni aj cibuľa s cesnakom. Dávajte si pozor aj na niektoré bylinky (vzhľadom na ich veľmi silné účinky) – ako ženšen, bambus či aloe.