Bojujte proti anémii: 15 rastlinných zdrojov železa
Železo je zastúpené v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú hovädzie mäso, vnútornosti, hydina, ryby, morské plody či slepačie vajcia. Avšak nachádza sa aj v rastlinných zdrojoch, ktoré sú nabité i množstvom ďalších prospešných látok.
1. Šošovica
V šálke uvarenej šošovice sa nachádza 6,6 mg železa. Výhodou tejto strukoviny je i to, že obsahuje aj ďalšie prospešné látky, ako napríklad vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, ďalej horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán. Nechýba vysoké množstvo proteínov a vlákniny. Šošovica je stvorená napríklad na prípravu indického dhálu – v kombinácii s kokosovým mliekom, paradajkami, cibuľou, cesnakom a originálnymi koreninami vás dostane.
2. Horká čokoláda
30 g horkej čokolády so 70 – 85-percentným podielom kakaovej sušiny obsahuje 3,3 mg železa. Pravidelná konzumácia kvalitnej horkej čokolády prispieva k zníženiu vysokého krvného tlaku. eliminácii rizika srdcových chorôb, chráni pokožku pred slnkom a zlepšuje kognitívne funkcie.
Horká ČOKOLÁDA: Zdravá maškrta, ktorú sa oplatí dopriať si každý deň
3. Čierna fazuľa
V šálke uvarenej čiernej fazule je 3,6 mg železa. Okrem nich sa môže popýšiť zastúpením vitamínov skupiny B, mangánu, horčíka, fosforu, medi, draslíka, zinku, proteínov či vlákniny. Flavonoidy z kategórie antokyánov, napríklad delfinidín, petunidín a malvidín, prispievajú k zdraviu srdca a sú prevenciou rôznych chorôb, vrátane rakoviny. Ak vás neláka fazuľová polievka, vyskúšajte čierne fazuľky použiť na prípravu sladkého koláča či dokonca torty. Receptov nájdete na internete neúrekom.
4. Hrozienka
1/3 šálky hrozienok obsahuje 1 mg železa. Hrozienka sú výborným zdrojom energie, prevenciou zápchy i rakoviny a prispievajú k zníženiu krvného tlaku. Môžeme ich použiť do kaší, jogurtov, šalátov, pudingov i zdravých sladkých dezertov.
5. Tekvicové semená
6. Cícer
Ak dáme uvarený cícer na plech, pokvapkáme ho olivovým olejom a dochutíme obľúbenými koreninami, upečený je výbornou alternatívou nezdravých čipsov. V jednej šálke vareného cícera sa nachádza 4,8 mg železa a množstvo ďalších výživných látok.