Bolestivá menštruácia? Tieto cviky vám pomôžu v boji s kŕčmi

Iveta Škrabáková | 20. marec 2019
Cviky pre uvoľnenie bolestivej menštruácie

Už počas strednej školy sme robili veľkú chybu, keď sme vyhovárajúc sa na „svoje dni“ sedeli na lavičke namiesto hodiny telesnej výchovy. Pohyb je totiž na zničenie kŕčov najlepší liek, pretože rozprúdi krv v celom tele. Pravidelným pohybom mnohonásobne znižujete bolesť počas menštruácie, nakoľko sa dostatočne zvýši tepová frekvencia, prekrvuje sa panva, a to pomáha kŕčom predchádzať.

Patria sem najmä tzv. aeróbne cvičenia (beh, beh na lyžiach, cykloturistika, nordic walking, plávanie, rôzne trenažéry, tanec, či skupinové cvičenia)- Na chodidlách máme akupresúrne body, ktoré sú spojené s orgánmi v oblasti panvy. Body v priehlbinách na oboch stranách piat jemne stlačte palcom a končekmi ostatných prstov. Opakujte niekoľko minút.

Účinné cviky proti kŕčom

Zajac

Vyskúšajte cvik známy z jogy, ako poloha zajac. Kľaknite si a oprite sa o päty. Čelom sa dotknite podlahy a ruky vystrite pred seba. Zavrite oči. Vydržte v tejto polohe dovtedy, kým nepocítite úľavu.

Sviečka

Ľahnite si na chrbát, zdvihnite trup aj nohy do mierne upravenej sviečky, keď váha bokov spočíva na rukách. Prudko sa nadýchnite a vydýchnite, striedavo ohýbajte a naťahujte chodidlá. Kolená sú prepnuté. S pokrčením pravej špičky smerom dolu k tvári vydýchnite, s pokrčením ľavej špičky sa nadýchnite.

Predklon v sede

Sed s natiahnutými nohami, vyrovnaný chrbát. Ľavú nohu pokrčte, päta smeruje medzi nohy, koleno nechajte klesnúť k zemi. Vzpažte a ruky dajte na seba, vytiahnite sa do výšky a trup pootočte k natiahnutej nohe. Nádych, a potom s výdychom predklon, pravá ruka uchopí prsty pravej nohy a ľavú položte cez ňu. Prudko sa nadýchnite a vydýchnite, s nádychom pritiahnite chodidlo k telu, s výdychom prepnite špičku. Opakujte aj s druhou nohou.

Dynamické otáčanie chrbtice

Posaďte sa so skríženými nohami, chrbát je rovný. Dlane spojte pred telom vo výške ramien a zachyťte ich pevne do seba. Privrite oči. S nádychom svižne otočte trup vľavo a súčasne ťahajte ľavý lakeť vzad. Pohľad smeruje cez ľavé rameno dozadu. S výdychom opakujte aj na pravej strane.

Samba (húpanie bokov)

Postavte sa na šírku bokov, prepleťte ruky za hlavou, kolená mierne pokrčte. Teraz sa začnite pohupovať v bokoch v rytme dynamického dychu, s výdychom jednu nohu pokrčte, tým poklesne jeden bok, druhá noha zostane prepnutá, s nádychom opačne. Zopakujte na druhej strane. Trup je v pokoji, pohybujú sa len boky a nohy. Tento cvik uvoľňuje napätie v oblasti panvových orgánov.