Čím môžem sladiť a akému sladidlu sa vyhnúť? Poradíme vám
Chcem vás poprosiť o radu ohľadom výberu sladidiel. Viem, že ideálne je nesladiť vôbec, no napriek tomu občas sladidlo použijem, ale netuším, či si vyberám správne. Informácie z rôznych zdrojov sú rôzne a občas už neviem, či je použitie napr. medu alebo agávového sirupu správne. Ďakujem.
Sacharidy v strave človeka sú nevyhnutnosťou – sú energiou pre nervové, svalové bunky a aj pre červené krvinky. Delia sa na jednoduché cukry, škroby a vlákninu. Každý z uvedených typov má iné účinky, inak ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.
Bude vás zaujímať: Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?
Sacharidy je nutné konzumovať vo forme prirodzene komplexnej potraviny, ktorá okrem energie dodá organizmu aj minerály, vitamíny a iné ochranné látky. Nadbytočný príjem sacharidov, o to viac, ak ide o sacharidy jednoduché, vedie k tvorbe zásob energie vo forme podkožného a útrobného tuku.
Ak je hladina krvného cukru stabilná, nebude sa vaša hmotnosť zvyšovať.
Čítajte tiež: Krása a zdravie s MEDOM
Pri výbere sladidiel je vhodné orientovať sa na sladidlá prírodného charakteru. Vhodnou voľbou je napríklad med, ktorý, okrem toho, že má sladiacu schopnosť, nesie so sebou aj množstvo benefitov včelieho produktu – minerály, vitamíny, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.
Vyhnúť by ste sa mali napr. fruktózovo-glukózovému sirupu, ktorý síce nespôsobuje nárast hmotnosti (podobne aj fruktóza), pretože sa metabolicky spracováva inak ako klasicky repný cukor, ale poškodzuje metabolizmus tukov.
Vhodnými typmi na osladenie sú tiež javorový či datľový sirup. V princípe, aj ďalšie produkty (napr. kokosový cukor), ktoré neprechádzajú rafináciou o významné živiny. Je vo všeobecnosti vhodné striedať rôzne typy, nezostávať dlhodobo pri jednom.
Mohlo by vás zaujímať: Čučoriedky na správne trávenie a sirup, ktorý zvládnete pripraviť sami doma