Čučoriedky na správne trávenie a sirup, ktorý zvládnete pripraviť sami doma

Diana Mašlejová | 17. september 2017
Čučoriedky na správne trávenie a sirup, ktorý zvládnete pripraviť sami doma

Čučoriedky boli odpradávna známe ako prvá pomoc pri hnačkách a táto ich vlastnosť je dodnes rešpektovaná. Deťom sa podával ich sušený extrakt, ktorý dokázal udržať v tele vodu a utíšil zápal.

Čučoriedky na správne trávenie

Farbivo menom myrtilín, ktoré čučoriedky obsahujú, je významným zdrojom ich liečivých účinkov. Zachytáva napríklad voľné radikály a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Taktiež bráni zvýšenému krvnému tlaku, utlmuje vysoký podiel nebezpečného cholesterolu v tele a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Čítajte tiež: Všestranné a nápomocné čučoriedky

Čaj z listov zmierňuje nutkanie na vracanie a upokojí rozbúrené črevá. Okrem žalúdka však pitie odvaru prispieva k správnej funkcii dýchacieho ústrojenstva, dokonca sa osvedčil ako prírodný prostriedok na zlepšenie ostrosti zraku. Pomerne vysoký obsah horčíka sa zase postará o vašu psychickú pohodu a stabilitu.

Alebo vyskúšajte kokteil: S raňajkovým čučoriedkovým kokteilom sa o svoju figúru sa nemusíte obávať

Domáci čučoriedkový sirup

Umyté čučoriedky jemne rozpučte, pričom na 1,5 kilogramu plodov budete potrebovať 2 litre vody a 4 gramy kyseliny citrónovej, alebo šťavy z citrónu.

Celú zmes jednoducho odložte na chladné miesto na dobu 16 hodín a po uplynutí stanoveného času preceďte cez sitko alebo plátno. Následne do zmesi pridajte cukor (na jeden liter 800 gramov).

Hustejšiu tekutinu priveďte do varu a krátko povarte. Na záver hotovým sirupom naplňte uzatvárateľné sklenené fľaše a nechajte ich vychladnúť pod dekou.

Popíjajte, koľko sa vám žiada. Na prizdobenie či ozvláštnenie čučoriedkovej limonády môžete do nádoby pridať aj listy mäty a pár čerstvých bobúľ.

Čítajte tiež: Prečo sa oplatí jesť MALINY? Toto všetko sa v nich skrýva!