Čo sa deje vo vašom tele, keď sú STRESOVÉ HORMÓNY v akcii?

Martin Chudý, spracovala: Dagmar Baluchová | 18. september 2017
Čo sa deje vo vašom tele, keď sú STRESOVÉ HORMÓNY v akcii?

Stresové hormóny sú pre naše telo dôležité. Nie všetky totiž spôsobujú v našom tele problémy. Dávajú do pohybu mohutné sily nášho organizmu, aby sme napríklad vedeli prežiť v extrémnych podmienkach. A čo ešte?

Existujú 2 typy stresových hormónov: katecholamíny a kortizol. Keď nadobličky reagujú na stres, vylučujú 2 katecholamíny: adrenalín (epinefrín) a noradrenalín (norepinefrín).

Čítajte tiež: Mechanizmus stresu – ako funguje?

Stresové hormóny v akcii

Hneď, ako sa do vášho krvného obehu dostanú tieto dva mocné hormóny, zvyšuje sa srdcová frekvencia a krvný tlak, znižujú sa tráviace schopnosti, alarmuje sa vaše vnímanie a presúvajú sa zdroje tak, aby boli k dispozícii pre nejakú formu boja či fyzickej aktivity (zvyšuje sa hladina krvného cukru a voľných mastných kyselín = tukov).

Čítajte: Čo je to vlastne stres, ako vzniká a akému stresu ste neustále vystavovaní?

Katecholamíny - čo sa deje vo vašom tele?

Na katecholamíny sa môžeme pozerať ako na nejaké prepadové jednotky nervového systému, ktoré pôsobia ako sprostredkovatelia bezprostrednej a krátkodobej reakcie na stres.

Tieto hormóny veľmi dobre poznajú napríklad športovci, pretože sa zvyšujú počas fyzickej aktivity a potláčajú vylučovanie inzulínu, ktorý by inak znížil hladinu krvného cukru a voľných mastných kyselín. Takýto akútny stres má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.

Kortizol - čo sa deje vo vašom tele?

Naopak, kortizol je niečo ako okupačná armáda, ktorá pôsobí dlhodobo. Je to katabolicky pôsobiaci hormón, ktorý rozkladá svalové tkanivá a premieňa bielkoviny z týchto tkanív na energiu (glukózu).

V akejkoľvek traumatickej situácii zaplnia nadobličky celý organizmus kortizolom. Vystavenie chladu, hladovanie, krvácanie, operácia, infekcia, zranenie, bolesti a prehnaná fyzická aktivita, na to všetko reaguje kortizol.

Zvýšené vylučovanie kortizolu spôsobuje zároveň emotívny a duševný stres. Kortizol stimuluje a riadi mohutné sily nášho organizmu, ktoré majú zaistiť našu schopnosť prežiť.

Čítajte tiež: Porazte oxidatívny stres! Sila afrického čaju a rias

Táto schopnosť pomáhala našim dávnym predkom prežiť ťažké časy, keď nemali dostatok jedla. Takisto vám by pomohla, pokiaľ by ste boli napríklad dva týždne na opustenom ostrove bez prístupu k jedlu. Vaše telo by postupne rozkladalo svalovú hmotu a z nej by čiastočne čerpalo energiu (glukózu) pre mozog a iné orgány.

Našťastie, po 2 - 3 dňoch by sa vaše telo dostalo do ketózy, čo by ochránilo vašu svalovú hmotu pred rýchlym rozkladom a váš mozog by využíval postupne až 60 – 70 % energie z ketónov a väčšina orgánov by spaľovala tuky ako zdroj energie.

Niečo o bielkovinách: Koľko bielkovín denne potrebujeme a prečo pri ich nedostatku ochabuje celé naše telo?