Čo je to vlastne stres, ako vzniká a akému stresu ste neustále vystavovaní?

Martin Chudý, spracovala: Dagmar Baluchová | 13. september 2017
Čo je to vlastne stres, ako vzniká a akému stresu ste neustále vystavovaní?

Čo je to vlastne stres a ako v tele vzniká? Každý človek je dennodenne vystavený obrovskému náporu stresu. Je prakticky nemožné sa mu vyhnúť. Samotný stres však nemusí znamenať ihneď niečo zlé. Viac prezradí Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk).

Čo je to vlastne stres?

Každý človek je dennodenne vystavený obrovskému náporu stresu. Je prakticky nemožné sa mu vyhnúť. Samotný stres však nemusí znamenať ihneď niečo zlé. Napríklad – akútny stres, ktorému je organizmus vystavený počas pohybovej aktivity, je v konečnom dôsledku veľmi prospešný.

Čítajte tiež: Stres? Tieto potraviny vám pomôžu dostať sa do psychickej pohody!

Samozrejme, to platí za predpokladu, že je vykonávaný správny druh pohybovej aktivity a tá je vykonávaná v správnej dĺžke a intenzite. Pozitívny stres je aj to, keď sa schuti smejete, alebo zažívate iné okamihy radosti.

Niektorí ľudia sú dokonca oveľa výkonnejší pod vplyvom určitej dávky stresu, dokonca pod vplyvom toho negatívneho. Všeobecne teda môžeme povedať, že stres je neoddeliteľnou súčasťou našich životov a veľakrát zažívame pozitívny stres, ktorý nám prospieva.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?

Definícia stresu

Definícia stresu je veľmi jednoduchá – je to odpoveď vášho tela na nejakú reálnu alebo vymyslenú hrozbu. Na stres organizmus reaguje rôznymi spôsobmi, v zásade však existujú 2 základné typy reakcií na stresovú situáciu: 

  • Aktívna – niekedy až agresívny prístup, ktorý môže mať rôzne formy, od odstránenia príčiny stresu až po vyhýbanie sa stresovým situáciám.
  • Pasívna – akési vyjadrenie bezmocnosti, uzavretie sa do seba, apatia, pasivita, nečinnosť.

Či už sa jedná o oslavu nejakého vášho úspechu alebo reakciu na nejakú tragédiu, obidve situácie môžu spôsobiť pre telo rovnaký stres. Konkrétny „stresor“ sa však môže stať problémom, pokiaľ:

  • vaša odpoveď naň je veľmi negatívna
  • vaše pocity a emócie sú nevhodné za daných okolností
  • vaša odpoveď trvá neprimerane dlho
  • cítite sa neustále preťažený a prepracovaný
Čítajte tiež: PREČO ZLYHÁVAME?

Ako vlastne vzniká stres a akému stresu ste vystavovaný?

Stresorom pre naše telo môže byť v podstate čokoľvek. Či je to práca, vzťahy, zdravie alebo peniaze. Stresorom pre telo však je aj navonok pozitívna udalosť, ako je dovolenka, Vianoce, tehotenstvo, osobný úspech alebo svadba.

Americkí lekári T. Holmes a R. Rahe zostavili zoznam 43 pozitívnych a negatívnych životných udalostí. Každá udalosť má vyčíslenú hodnotu stresu, ktorú vyvoláva u bežnej osoby. Podľa ich testu môžete napríklad zistiť, v akom psychickom stave sa nachádzate alebo do akej miery ste v riziku vzniku zdravotných problémov, ktoré sú prepojené so stresom.

V ich zozname nechýba napríklad zmena školy, bydliska, stravovacích návykov, zamestnania, životných podmienok alebo spánkových návykov. V tomto zozname však chýba napríklad vyššie spomínaný stres počas pohybovej aktivity alebo nedostatku potravy, čo pre telo v skutočnosti môže znamenať obrovský stres.

Nedostatok potravy alebo boj o holý život bol skôr stresorom pre našich dávnych predkov. Tento druh stresu im však pomohol prežiť a vytvoril v ich tele určité mechanizmy, aj vďaka ktorým môžete teraz čítať tento článok.

Stres je teda úplne prirodzená súčasť života, ktorá však u našich dávnych predkov bola len príležitostná = akútna. Frustrácia pri love, stretnutia s predátormi, boj o územie a pod.

V dnešnej rýchlo sa meniacej dobe je však stres prakticky permanentný a pokiaľ odpoveď naň trvá príliš dlho, vzniká psychická nerovnováha a chronický stres. 

Mohlo by vás tiež zaujímať: Depka? Chce to viac serotonínu! Čo je dôležité?