Bolí vás HLAVA? Možno máte tento SYNDRÓM

Júlia Dobíšek | 12. február 2024
bolesť hlavy, príčiny, príznaky, sydróm prázdneho tureckého sedla, bolesti, nevoľnosť, tlak, lekár, rontgen, riešenie, fitastyl.sk, zdravie, kondícia

Pichľavá, pulzujúca, chronická. Bolesť hlavy má rôzne formy a odhaliť jej príčinu môže byť náročné. A možno sa len „usadila“ v tureckom sedle. Poznáte pojem Syndróm prázdneho tureckého sedla?

Martina bola šiesty rok asistentkou riaditeľa. Už pár dní po dovolenke cítila, ako jej bolestivo tuhne šija. Potrebovala si oddýchnuť dlhšie, práca sa však kopila, a tak svoje ťažkosti zahnala tabletkou. Bolesť po nej na chvíľu utíchla, no potom sa stupňovala, až kým ju nadobro seklo.

RÖNTGEN ho vidí

Lekár ju preventívne poslal na röntgen, Martina má predsa len sedavé zamestnanie, jej bolesť môže pochádzať z preťažených svalov okolo chrbtice. „Bolieva vás hlava?“ spýtala sa sestrička, keď zbadala snímku Martininej lebky.

Štyridsiatnička kývla na znak súhlasu. „Z lekárskej správy zistíte viac, skutočne to vyzerá na krčný stavec. Ale máte dosť výrazné turecké sedlo,“ upozornila ju zdravotníčka. Martina dovtedy o sedle nepočula, a zrazu ho mala v hlave?

Užitočné kosti

O tureckom sedle často nepočuť, ale tak ako čeľusť či sánka, aj ono je prirodzenou súčasťou lebky človeka. Zatiaľ čo celá kostra hlavy pozostáva až z 29 kostí, lebku ich tvorí dovedna 22. Vďaka ním držia pokope tvárové, krčné aj žuvacie svaly. Navyše, bez funkčnej čeľusti a lebečných dutín by sme nemohli vydávať zvuk, teda ani rozprávať. Bez sánky, jedinej pohyblivej kosti lebky, by zasa nebolo možné jesť, ani piť. Lebka tiež ukrýva zmyslové orgány, dôležité nervové dráhy a cievy. Jej najdôležitejšou funkciou je chrániť životne dôležitý orgán – mozog.

Krídla motýľa

Ochrannú funkciu má aj klinová kosť, nepárová kosť v strede lebečnej bázy. Nachádza sa v mozgovej časti lebky. Nahmatať sa dá neďaleko spánkov, ďalej akoby smerovala do priestoru hneď za očami. Tvarom pripomína letiacu osu alebo motýľa s roztvorenými krídlami.

Je zložená z malých a veľkých krídel, z krídlových výbežkov a zo samotného tela klinovej kosti, ktoré zároveň tvorí jej centrálnu časť. V klinovej kosti je aj priehlbina, nápadne pripomínajúca jazdecké sedlo, aké používali predkovia dnešných Turkov. Preto aj dostala názov turecké sedlo.

Turecké sedlo môže byť prázdne

V tureckom sedle, kúsok pod hypotalamom, je uložená hypofýza, podmozgová žľaza so svojimi dvoma lalokmi, predným – adenohypofýzou, a zadným – neurohypofýzou. Hypofýza je centrálna žľaza s vnútorným vylučovaním, tvorí najviac hormónov v tele, napríklad rastový (somatotropín) či prolaktín, zásadný pri dojčení.

Skladuje však aj vazopresín či oxytocín, ktorý pri pôrode vyvoláva kontrakcie. Hormóny produkované hypofýzou však regulujú aj funkcie ďalších endokrinných žliaz. Zatiaľ čo zdravá hypofýza je veľká ako hrášok a váži okolo 600 gramov, problém nastane, ak sa zmenší (alebo spľasne), prípadne, ak dôjde k jej zväčšeniu.

Zaujímavosti: Čeľustní ortopédi využívajú turecké sedlo ako jeden z merných bodov pri kefalometrickej analýze lebky, teda pri analýze diaľkového röntgenu lebky zboku. Ortodonti tak sledujú a porovnávajú zmeny na chrupe pacientov so strojčekom. Turecké sedlo má nielen človek, ale aj šimpanzy, orangutany či gorily.

POZOR: Bolesť hlavy občas odznie sama, no ak vám nechutí jesť, ste precitlivení na svetlo či zvuk, prípadne máte migrénu v rodine, navštívte lekára. Bolesť hlavy v spojení so stratou vedomia či s horúčkami si už vyžaduje urgentnú pomoc odborníka.

RIZIKOVÉ sú ženy

Ochoreniami hypofýzy najčastejšie trápia ženy v strednom veku. Podobne je to aj s takzvaným syndrómom prázdneho sedla. Ide to stav, keď do tureckého sedla natečie likvor, inými slovami mozgovomiechový mok, ktorý tam za normálnych okolností nebýva.

Tento syndróm býva vrodený aj získaný, no podľa zahraničných výskumov trpia jeho vrodenou formou štyrikrát častejšie ženy ako muži. „Syndróm prázdneho sedla má rôzne príčiny, patrí medzi ne aj zvýšený tlak likvoru v mozgu. Objavuje sa prevažne u žien s obezitou, väčšina z nich však nemá ťažkosti,“vysvetľuje MUDr. Martin Jan Stránský, M. D., FACP, uznávaný český neurológ a riaditeľ pražskej Polikliniky na Národní.

Trpíte ním odmalička?

Vedci sa pritom domnievajú, že vrodený syndróm prázdneho tureckého sedla najčastejšie súvisí s poruchami vývinu takzvanej diaphragmy sellae, blany, ktorá za normálnych okolností pokrýva klinovú kosť, čím oddeľuje hypofýzu od zvyšku lebečnej dutiny.

„Niektorí ľudia s vrodeným syndrómom prázdneho sedla sa narodia bez tejto blany. Avšak nie je jasné, ako súvisia jej vývinové nedostatky so vznikom samotného syndrómu,“ priznáva zahraničný odborník na ochorenia hypofýzy, lekár Juval Eisenberg, M. D. Ten zároveň dodáva, že k získanému syndrómu prázdneho sedla môže dôjsť po vážnom zranení hlavy, po chirurgickom zákroku či po ožarovaní nádoru na hypofýze. Vo veľmi vzácnych prípadoch sa vyskytne aj po tehotenstve, keďže niektorým ženám sa po ňom hypofýza môže zmenšiť.

Viete čo je to BRUXIZMUS ?
Prečítajte si tiež:

Viete čo je to BRUXIZMUS ?

Nemusí sa vždy prejaviť

Väčšina ľudí so syndrómom prázdneho sedla však nepociťuje žiadne zdravotné komplikácie, a teda nemá ani žiadne príznaky. Napriek tomu sa občas môžu nejaké objaviť. Môže ísť skutočne aj o bolesti hlavy. Keďže hypofýza pomáha pri tvorbe a regulácii širokej škály hormónov, pri jej poškodení sa môžu objaviť aj rôzne symptómy súvisiace s hormonálnou nerovnováhou,“ upresňuje renomovaný neurológ Stránský, podľa ktorého sa dá syndróm odhaliť aj vyšetrením zraku na perimetri. Ak zväčšená hypofýza tlačí na susedné optické dráhy, môže spôsobovať aj ťažkosti so zrakom,“ uzatvára lekár Stránský.

Boľavý výkričník

Bolesť hlavy trápila aj Martinu. Lekári sa však zhodujú, že niekedy býva ťažké prísť na jej pôvod. Platí to aj pre turecké sedlo. „Mnoho ľudí so syndrómom prázdneho sedla trpí na vysoký krvný tlak. Ak ho dlhodobo neliečia, môže to viesť až k chronických bolestiam hlavy. Takže nie vždy sa dá povedať, či bolesť vzniká kvôli samotnému syndrómu, alebo je za tým iná príčina,“ uzatvára lekár Eisenberg.

Bolesť hlavy sprevádza rôzne zdravotné problémy. Ale pozor aj na dlhodobé užívanie liekov proti jej bolesti, ktoré ju môžu dokonca zhoršiť. Martina však napokon zistila, že jej tenzná bolesť hlavy pochádzala z preťažených svalov chrbtice v spojení so stresom. Röntgenu však vďačí za to, že odhalil ďalšie zákutie jej tela – tajomné turecké sedlo.