Domáca LEKÁRNIČKA: Šalvia LEKÁRSKA, nielen na boľavé hrdlo

Zuzana Paprskárová | 20. február 2020
šalvia, salvia, sage, sirup, tinktúra, načo pomôže, kašel, kloktadlo, prírodné antibiotikum, dezinfekcia, čaj zo šalvie

Zimné obdobie, málo slniečka, menej vitamínov, obdobie chrípok a nachladnutí je časom výrazne zníženej imunity. Napriek tomu, že metódy a prostriedky, ako zvýšiť obranyschopnosť organizmu sú nám známe, pravdepodobnosť, že nás skolí choroba je vysoká. Žiť v izolácii sa nedá a vírusom a baktériám sa v zime úplne nevyhneme.

Pozitívna správa je, že základ lekárničky na chrípkové obdobie si môžeme pripraviť z bežne dostupných byliniek. Na každý neduh existuje v prírode vhodný liek. V tejto časti domácej lekárničky sa zameriame na liečivé účinky šalvie lekárskej. Šalvia je jedna z najznámejších byliniek, používaná v kuchyni, ako aj v medicíne.

 

PREČO MÁ ŠALVIA PREZÝVKU „BABSKÉ UCHO”?

Babské ucho či vlčí chvost, to sú len niektoré z mnohých ľudovo zaužívaných ? názvov šalvie lekárskej. V minulosti bola veľmi obľúbenou a vďačnou bylinkou a jej popularita pretrváva dodnes. Doma pestovaná šalvia sa nám odvďačí pôvabným vzhľadom, jedinečnou chuťou, no najmä výraznými liečivými účinkami.

Rastlina dorastá do výšky najviac 75 cm a ide o viacročný, stále zelený krík. Lístky sú drobné, zelené, žilnaté a ich zber na liečivé účinky sa uskutočňuje v období pred kvitnutím, čo je prevažne v máji a júni. Kvety sú veľmi zaujímavé a sú fialovej farby. Tie sa využívajú na šalviový ocot. Mýty a povery boli odnepamäti so šalviou úzko spojené. Bola považovaná za bylinku nesmrteľnosti a jej listy boli považované za symbol večného života. Verilo sa, že ten, komu v záhradke rastie šalvia, nezomrie.

Listy šalvie lekárskej sú od antiky považované za symbol večného života.

ŠALVIA ZATOČÍ S BOĽAVÝM HRDLOM

Šalviu môžeme užívať vnútorne i zvonka. Má antiseptické účinky, preto je vhodná aj ako dezinfekcia pri poraneniach. Teplý čaj zo šalvie je balzamom na boľavé hrdlo a odporúča sa pri všetkých zápaloch v oblasti ústnej dutiny.

Vedeli ste, že...v šestnástom storočí sa šalviové listy používali aj v kozmetike, a to ako „zubná kefka“?

LIEK NA VŠETKY NEDUHY

Zázračná šalvia má tieto pozitívne účinky na organizmus:

  • antibiotické účinky na liečenie zápalov v tele,
  • pomáha pri bolestiach v krku a zápaloch v ústnej dutine,
  • uľaví boľavému hrdlu pri angíne, horúčke a kašli,
  • je účinná pri krvácaní z ďasien a parandentóze,
  • pomáha proti nočnému poteniu l zabraňuje nadúvaniu,
  • prečisťuje krv,
  • pomáha zbaviť sa hlienu,
  • pôsobí priaznivo pri ochorení pečene,
  • zmierňuje menštruačné bolesti.

Menej známymi sú pozitívne účinky šalvie na potenciu a sexuálny život. Práve táto rastlina je súčasťou výživových doplnkov a tabliet určených pre mužov na podporu erekcie a zlepšenie potencie.

ŠALVIA STOPNE AJ NEPRÍJEMNÝ ZÁPACH Z ÚST

Pre účinky pri liečbe zápalov v ústnej dutine a pri potlačení nepríjemného zápachu sa výťažky zo šalvie pridávajú do ústnych vôd a zubných pást. Odporúča sa i žuvať čerstvé listy zo šalvie.

ČAJ, ZÁPAR ČI ODVAR?

Príprava čaju je najčastejší a zároveň najjednoduchší spôsob využívania liečivých bylín. Pri zápare používame vodu teplú, nie však vriacu. Bylinky vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme ich na 5 až 10 minút. Zápar je vhodné zakryť, aby nám neunikali prchavé zložky, ktoré obsahujú niektoré bylinky (šalvia, ale i levanduľa či rumanček). Čaj je potrebné skonzumovať čo najskôr, aby sme zužitkovali čo najviac cenných látok. Pri väčšine rastlín, kde využívame ako zdroj liečivých látok ich tvrdšie časti ako korene, podzemky, plody alebo kôru, často nepostačuje príprava záparu. Pre prestup účinných látok do vody je potrebné bylinu uviesť do varu a cca 5 až 20 minút variť. Po odstavení je vhodné nechať rastlinku ešte pár minút vylúhovať.

Nezabudnite, že pri chorobe je dôsledné vyležanie v posteli a popíjanie bylinkových čajov základ.

ŠALVIOVÝ ČAJ POMÔŽE RÝCHLO A ÚČINNE

Šalviový čaj pomáha pri zvýšenej potivosti, zažívacích problémoch a kŕčoch, nadúvaní, odstraňuje poruchy v črevách a hnačku. Šalvia prečisťuje krv, prispieva k posilneniu organizmu, upokojuje kašeľ a nádchu, odvádza hlieny z dýchacích orgánov a žalúdka.

Recept ČAJ ZO ŠALVIE:

Na šalviový čaj stačí 1 čajová lyžička bylinky na pol litra vriacej vody. Použiť môžeme šalviu čerstvú, ako aj sušenú. Zmes varíme odokrytú 2 až 4 minúty. Následne môžeme pridať ďalšie bylinky podľa chuti, ktoré necháme už len lúhovať. Čaj scedíme a pijeme po dúškoch dvakrát denne.

Pozor: Šalvia povzbudzuje chuť do jedla!

ŠALVIOVÉ KLOKTADLO NA BOĽAVÉ HRDLO

Samotnú bylinku môžeme použiť i na prípravu kloktadla. Šalviu, v pomere 3 polievkové lyžice na 1/4 litra vody, povaríme s vodou a odstavíme hneď, ako sa zmes začne variť. Precedíme a kloktáme počas doby, kým cítime bolesť hrdla.

TINKTÚRA – ZAKONZERVOVANÁ SILA BYLINKY

Tinktúra je tekutý prípravok, ktorý sa vyrába vylúhovaním (maceráciou) rastlín v alkohole za účelom vyťažiť z nich zdraviu prospešné látky. Výhodou alkoholových tinktúr je ich dlhá životnosť, jednoduchá príprava a skladovanie. Takmer všetky liečivé byliny je možné previesť na tinktúru. Pri rastlinách s vysokým obsahom éterických olejov, akou je aj šalvia, sa odporúča použiť minimálne 45 % alkohol.

Alkohol ako výborný konzervant zabezpečí dlhú životnosť tinktúry a zároveň slúži ako skvelý nosič pri vstrebávaní účinných látok do krvi.

TINKTÚRA Z LISTOV ŠALVIE

Z listov šalvie lekárskej si pripravíme domácu tinktúru veľmi jednoducho. Ideálne je použiť rastlinu čerstvú, no ak nemáme túto možnosť, na výrobu tinktúry môžeme využiť aj sušenú. Využijeme ju pri bolesti zubov, dezinfekcii ústnej dutiny, zápale ďasien, po vytrhnutí zubu, hojení áft a predovšetkým pri zápale hrdla. Základný pomer rastliny k alkoholu je 1:3. Odporúča sa použiť alkohol 45 – 60 %. Macerujú sa listy šalvie, ideálne po dobu 14 dní. Následne tinktúru precedíme a skladujeme v uzavretej nádobe. Šalviová tinktúra je výborne využiteľná ako kloktadlo na zapálené hrdlo. Dávkovanie je 1 polievková lyžica na 1,5 dcl vody. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, výborne poslúži aj pri akútnych aj chronických ochorenia tráviaceho traktu.

NEZABUDNITE: Všetko s mierou

Šalvia lekárska obsahuje fytoestrogény, preto jej použitie nie je vhodné pri liečbe zameranej na zníženie estrogénov. Fytoestrogény sú veľmi blízke ženskému hormónu estrogénu. Naopak, je ideálna pre ženy v menopauze, ktorým estrogény chýbajú. Jej užívanie nie je vhodné ani pre tehotné a dojčiace ženy, môže rozbehnúť sťahy maternice a tiež znížiť tvorbu materského mlieka.

ŠALVIU NEVYNECHAJME ANI V KUCHYNI

Táto vďačná bylinka je zároveň skvelou koreninou. Ak jej poskytnete v kuchyni čestné miesto, odvďačí sa vám nezameniteľnou chuťou a vôňou. Ideálna je pri príprave bylinkového masla, nátierok či paštét, rovnako aj do polievky, na ryby alebo na zemiaky a na dochutenie pri mastnejších druhoch mäsa.