Hemoroidy sa dajú vyliečiť. Načo nimi trpieť?

Redakcia | 23. apríl 2024
Hemoroidy sa dajú vyliečiť. Načo nimi trpieť?

So zlatou žilou, ako sa tomuto ochoreniu tiež hovorí, sa stretáva až polovica ľudí s ochoreniami žíl a aspoň raz za život sa s ním potrápi takmer polovica populácie nad 50 rokov, pričom výnimkou nie sú ani dospievajúci. Často trpia, lekársku pomoc vyhľadajú až pri bolesti či krvácaní. Je to škoda! Hemoroidy sa dajú vyliečiť a najrýchlejšie v samom počiatku.

„Hemoroidy sa dajú vyliečiť. Načo nimi trpieť?“

Povedala MUDr. Olga Bálková, na jednej z prednášok v Bratislave, kde sme ju zastihli i my.

Ako vznikajú?

Sú výsledkom rozšírenia a opuchu žíl v koncovej časti hrubého čreva. Môžu byť spôsobené množstvom faktorov, napr. chronickou zápchou, tehotenstvom, dlhým sedením na toalete, zdvíhaním ťažkých bremien, obezitou alebo rodinnou anamnézou.

Ako viem, že ich mám?

Často sa prejavujú nepríjemnými príznakmi, ako je svrbenie, pálenie, bolesť a zápal v oblasti konečníka, hlienovitý výtok z konečníka alebo aj krv na toaletnom papieri alebo v stolici.

Kedy navštíviť lekára?

Pre intímny charakter ochorenia je pri ľahších stavoch populárna samoliečba. Ak sa ale pri problémoch s hemoroidmi objaví neobvyklé a opakované krvácanie, bolesti v konečníku, striedanie zápchy a hnačky, bolesti brucha, alebo ak príznaky neustupujú aj napriek samoliečbe, odporúča sa vyhľadať lekára. Silné krvácanie z konečníka, ktoré môže byť sprevádzané závratmi alebo mdlobami, si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Čím sa liečia?

Pri liečbe hemoroidov sa úspešne používajú rôzne účinné látky a ich kombinácie, v závislosti či ide o tablety, masti alebo čapíky. Cieľom je znížiť nepríjemné svrbenie a bolesť, napríklad lidokaínom, ktorý obsahuje viacero homoroidálnych liečiv a upraviť narušenú funkciu stien hemoroidálnych žíl, tlmiť ich zvýšenú priepustnosť, zvýšiť ich odolnosť a znížiť tvorbu opuchov, napríklad kalciumdobestilátom. Ďalšími možnosťami sú chirurgické zákroky sklerotizácia, koagulácia, kryodeštrukcia, alebo rozsiahlejší chirurgický zákrok. Drobné vonkajšie hemoroidy väčšinou vymiznú do niekoľkých dní. Rozsiahlejšie vnútorné hemoroidy sú záležitosťou dlhodobej liečby. Podstatné je, že sa dajú úspešne vyliečiť.

Čo ich zhoršuje?

Neliečená chronická zápcha, hnačky, dlhé sedenie na toalete, obezita, zlé stravovacie návyky, ako je konzumácia potravín s nedostatkom vlákniny, tiež horúce kúpele.

Prevencia

Dôležité je pravidelne konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny: ovocie, zeleninu a celozrnné produkty, piť dostatok tekutín, udržiavať telesný pohyb a primeranú telesnú hmotnosť, dbať na hygienu ritnej oblasti.
Tip z lekárne:

DOBEXIL H UNG rektálna masť

Obsahuje zmes látok (lidokaín a kalciumdobesilát) tlmiacich príznaky hemoroidálnych a ďalších ochorení konečníka. Používa sa u dospelých a dospievajúcich starších ako 15 rokov ako podporná liečba pri hemoroidoch a ďalších ochoreniach konečníka, ako sú bolestivé trhliny kože (análne fisúry) a svrbenie v okolí konečníka (pruritus ani).

Masť sa aplikuje 2x denne (ráno a večer), najdlhšie počas 14 dní. Pred každým ošetrením, a obzvlášť po stolici, treba okolie konečníka starostlivo umyť, najlepšie osprchovať studenou vodou. Následne sa nanáša masť do okolia konečníka alebo sa vtláča do konečníka pomocou priloženého aplikátora.

Liek Dobexil H UNG je dostupný bez lekárskeho predpisu. Pred použitím si prečítajte písomnú informáciu alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom.