Karcinogénne riziko: Nie je sladidlo ako sladidlo

Michaela Klamová | 9. apríl 2024
Karcinogénne riziko: Nie je sladidlo ako sladidlo

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno označila bežne používané sladidlo aspartám ako možné karcinogénne riziko pre ľudí. Čo to však pre nás znamená?

Štúdie, ktoré nejakým spôsobom sledovali vplyv sladidla na ľudský či zvierací organizmus a jeho potenciálnu možnosť rozvoja rakoviny priniesli limitované výsledky. Viacero štúdií poukázalo na istú spojitosť, no výsledné čísla neboli vysoké. Jedna zo štúdií napríklad sledovala vplyv pitia diétnych nápojov na zdravie, no v tomto prípade nie je možné určiť, že vinníkom je iba aspartám v nápojoch. Je potrebné získať viac informácií, no potenciálne riziko stále zostáva.

Na to, aby 70 kg človek presiahol bezpečnú hranicu by však musel vypiť vyše 5 litrov sladených nápojov za deň, čo síce nie je nereálne, no málo pravdepodobné. Nesmieme však zabúdať, že sa aspartám nachádza aj v iných produktoch, preto je namieste sledovať si jeho príjem a, ako je pri zdravom stravovaní bežné, vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám.