Migréna - Fakty. Vedeli ste, že..

Dagmar Baluchová | 2. november 2016
Migréna - Fakty. Vedeli ste, že..

Migréna ovplyvňuje celú spoločnosť. Doslova. Osoby trpiace týmto ochorením často absentujú v práci alebo nepodávajú plnohodnotné výkony.

- Migréna ovplyvňuje celú spoločnosť. Doslova. Osoby trpiace týmto ochorením často absentujú v práci alebo nepodávajú plnohodnotné výkony. 

- Ľudia s migrénami by mali vo výraznej miere dbať na zdravú životosprávu, pravidelný režim a nepracovať na nočné zmeny.

- Precitlivenosť na čuchové podnety – až každý druhý migrenik neznáša určité typy vôní či zápachov. Môže ísť pritom o vôňu značkového parfému, chutného jedla, alebo zápach benzínu či čistiacich prostriedkov.

- Ani veľa, ani málo – platí to najmä pre spánok. Nedostatok či priveľa spánku u indisponovaných osôb spúšťa migrénu. Dokonca, ani popoludňajší nedeľný spánok nie je pre migrenikov vhodný. Často totiž končí známou bolesťou hlavy.

Viete, že...

  • prvé zmienky o migréne sú ešte z čias Sumerov (4 až 3-tisíc rokov p. n. l.) a našli sa na vyrytej doštičke
  • migrénu poznali aj starí Egypťania? Potvrdzuje to tzv. Eberov papyrus.
  • ako ochorenie ju prvý opísal grécky lekár Hippokrates? Definoval ju ako celoživotné, no život neohrozujúce ochorenie. Liečil ju púšťaním žilou a močopudnými bylinkami.
  • migrénou trpelo mnoho známych osobností, či už zo sveta politiky, umenia či športu? Napr. Julius César, Vincent van Gogh, Napoleon Bonaparte, Lewis Carroll, John F. Kennedy, Elvis Presley a ďalší.

Ak trpíte migrénou:

Užívajte pravidelne horčík – migrenikom často chýba. Avšak, neužívajte horčík v šumivých tabletách, ale poraďte sa v lekárni o účinnejších preparátoch v tabletách. Veľa horčíka v prírodnej forme sa nachádza v zelenej listovej zelenine, orechoch, strukovinách a semiačkách.

Doplňte si do stravy o omega-3 mastné kyseliny – okrem mnohých pozitívnych účinkov na ľudský organizmus majú aj protizápalové účinky. Nájdete ich v morských rybách, ľanovom, olivovom oleji či semiačkach.

Migrenikom sa tiež odporúča užívať vitamíny skupiny B a koenzým Q10.

Dodržujte pitný režim – pite veľa čistej vody – dehydrovaný organizmus zle znáša akúkoľvek bolesť a zápal. Dokonca sa odporúča vypiť niekoľko pohárov vody v čase, keď migrenik cíti blížiaci sa záchvat.

Vsaďte na zázvor – táto čoraz obľúbenejšia rastlinka sa nevyužíva iba pri ochoreniach ako nádcha, ale čoraz väčšej obľube sa teší aj u tehotných žien, pretože výrazne tlmí nevoľnosti.

Tie sa objavujú aj u migrenikov, preto je zázvor jasnou a účinnou pomocou aj pre nich.

Bude vás zaujímať:

Dá sa migréna liečiť?
Ako jedlo ovplyvňuje priebeh migrény?