Nadúvanie, plynatosť, zápcha, či vredy. Je to aj váš problém? A čo pomôže?

Zdroj: 100 tipov ako omladnúť (Klaus Oberbeil, vydala Grada) PRIPRAVILA: Gabriela Bachárová | 26. január 2017
Nadúvanie, plynatosť, zápcha, či vredy. Je to aj váš problém? A čo pomôže?

Zápcha a nadúvanie sú najčastejšie problémy tráviacej sústavy a dnes už bežný problém. Čo pomôže?

Jednou z úloh tráviacej sústavy je vylúčiť z tela zvyšky nestrávených alebo nestráviteľných zložiek potravy. A o tom tu bude reč. Ak trávenie nepracuje dobre, nestrávená potrava sa dostáva hlbšie do čreva a tam začína hniť a kvasiť.

Navonok sa to môže prejaviť poruchami trávenia. Najčastejšími z nich sú zápcha a nadúvanie. Prispieva k nim i nadmerný príjem tučných a sladkých jedál. Aké sú najbežnejšie a najčastejšie problémy tráviacej sústavy a čo pomôže?

Nadúvanie 

Plynatosť a nafukovanie sa prejavuje nafúknutým bruchom, pocitom plnosti a častým únikom plynov. Je to prirodzená súčasť trávenia, ale keď to prechádza hranice únosnej miery, nie je to nič príjemné. Viete, že tento problém postihuje každého druhého človeka?

Čo pomôže?

Pomôžete si teplými kúpeľmi, masážou brucha, cvikmi na zlepšenie pohybu čriev. Popri tom pite bylinné čaje určené priamo na tento problém.

V akútnych prípadoch môžete zvoliť aj voľnopredajný liek, ktorý zmierni plynatosť a napätie čriev. Neodporúčame ho však užívať často,  kvôli vysokému riziku návyku. 

Dávajte si pozor, ako konzumujete potravu - nejedzte pahltne a rýchlo, s konzumáciou potravy tak prehĺtate veľa vzduchu, ktorý môže plynatosti dopomôcť.

Zaraďte vlákninu do jedálnička. Vláknina v ovocí a zelenie, alebo vo forme otrúb, či jablčnej vlákniny určite pomôže.

Zápcha

Ak k vyprázdneniu čriev dochádza len trikrát týždenne alebo aj menej často, dá sa hovoriť o zápche. Na zápchu pomáha vypitie väčšieho množstva tekutín, nebojte sa ani teplej vody, tá ma niekedy až zázračný účinok.

Upravte stravu, dbajte na dostatočný príjem zákvasových mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny. Ak je problem trvalejší a neustupuje, môžete vsadiť na preháňadlá z lekárne. Dlhodobo na zápchu pomáha pravidelná športová aktivita.

Tip pre vás: 2 rýchlovky pre ploché bruško a lepšie trávenie

Medzi ďalšie pomerne časté problémy tráviacej sústavy patrí:

Gastroenteritída

Väčšina ľudí ju pozná pod označením črevná chrípka. Ide o akútny zápal žalúdka a tenkého čreva, ktorý je spojený s hnačkou a zvracaním. Za vznik gastroenteritídy môžu vírusy a baktérie alebo pôsobenie toxických látok.

Prejavy ochorenia: hnačka, zvracanie, nechutenstvo. Po dvoch až troch dní väčšinou odznieva. Najdôležitejšie je zabrániť dehydratácii, v niektorých prípadoch pomáhajú aj antibiotiká.

Prevenciou je dôsledná hygiena, správne skladovanie potravín a vyhýbanie sa podozrivému jedlu, hlavne na dovolenke.

Žaludočné vredy

Vznikajú narušením sliznice žalúdka. Vred je dôsledkom agresívneho pôsobenia žalúdočnej kyseliny v prípade, keď prestáva fungovať prirodzená ochrana pred jej zničujúcim vplyvom. Žalúdočná kyselina sa v nadbytočnom množstve produkuje, ak je postihnutý v dlhodobom strese, fajčí, pije väčšie množstvo alkoholu či kávy alebo užíva väčšie množstvo liekov.

Na sliznici žalúdka potom vznikajú defekty. Vredy sa môžu navonok prejavovať len mierne, ale niekedy majú aj výraznejšie príznaky: pálenie záhy, pálivá, bodavá alebo tupá bolesť v nadbrušku, bolesti brucha alebo pocit na zvracanie.

Liečba patrí do rúk lekára a spočíva v tlmení nežiadúcich prejavov, vhodné liekdy sú antacída, ktoré znižujú kyslosť v žalúdku. Najdôležitejšie je však upraviť životosprávu.

Odporúčame:  Krásna pleť a dobré trávenie ako nerozlučná dvojica