Nakopnite imunitu na prichádzajúcu jeseň

Zuzana Paprskárová | 30. september 2022
Nakopnite imunitu na prichádzajúcu jeseň

Imunita tvorí akýsi neviditeľný obranný štít, ktorý chráni naše zdravie. Imunitný systém, spolu s nervovým a endokrinným systémom, zaisťuje rovnováhu nášho organizmu a zabezpečuje ochranu pred neželanými patogénmi. Jeseň je obdobie, v ktorom si preveríme, ako naša imunita reálne funguje.

Vedeli ste, že imunitný systém má pamäť?

Imunitný systém rozpoznáva a reaguje na škodliviny z vonkajšieho prostredia, ako sú vírusy, baktérie, plesne, parazity, ako aj škodliviny z vnútorného prostredia, a zároveň bojuje proti alergénom. Má výbornú pamäť. Pri opakovanom stretnutí  s patogénom spustí špecifickú reakciu, ktorú si vytvoril pri prvom kontakte s ňou. Začínajúca jeseň má nesporne svoje čaro. Užite si ho plnými dúškami. No myslite na to, že práve toto ročné obdobie si zakladá na prevencii.

Nečakajte na prvú jesennú virózu, posilnite si imunitu v predstihu

Hoci slnečné lúče ešte hrejú a na jeseň sa vám nechce ani len pomyslieť, stavte na prevenciu. Nečakajte, kým vás skolí prvá chrípka, kým vám deti prinesú zo školy sopeľ alebo kým prepadnete jesennej melancholickej depresii a vyčerpanosti. September dáva nášmu organizmu zabrať. Nielen, že skončilo obdobie dovoleniek, slnečné lúče strácajú na intenzite, dni sa skracujú a večery ochladzujú. Je to obdobie, keď deťom končia prázdniny, nastupujú do škôlok a škôl, po dlhom období prázdnin sa po dovolenkách stretávajú v kolektíve. To, čo si v škole „vymenia" sa zákonite prenesie aj do rodiny. Keď to spojíme s naším nástupom do pracovného kolotoča, po virózu netreba chodiť ďaleko. Preto sa odporúča nečakať na prvú nádchu, ale systematicky si posilňovať imunitu vopred. Dbajte na prísun vitamínu C.  Čerstvá jesenná zelenina a ovocie sú stále dostupné, využite to vo svoj prospech a vo svojom jedálničku si zdvojnásobte porciu. Doprajte si orechy, semienka. Popritom nezabúdajte na zinok, selén, vlákninu, probiotiká, slnečný vitamín D a vegáni aj vitamín B12.

TIP: Vitamín C posilňuje obranyschopnosť organizmu, zvyšuje imunitu, chráni bunky pred oxidačným stresom a prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy.

Potrebujete vzpružiť? Otužujte!

S otužovaním sa dá začať v každom veku a v každom ročnom období. Najideálnejšie je však začať plynule po ukončení leta. Už v letných mesiacoch sa odporúča pripravovať sa na chladnú vodu. Skúste sa postupne začať sprchovať v čoraz chladnejšej vode. Prekrvíte si tak telo a neskôr sa ľahšie adaptujete na studenú vodu. Nemusíte sa však stať náruživým otužilcom, pokojne môžete ostať pri chladnej sprche. Aj mierne otužovanie vám zaručí lepšiu imunitu, zvýši tepovú frekvenciu, rozprúdi krvný obeh, odbúra stres, napätie a nadopuje vás endorfínmi, hormónmi šťastia. Navyše, získate zdravšiu a krajšiu pokožku. Ak vás aj na jeseň skolí viróza, pravdepodobne sa z nej zotavíte rýchlejšie.

Najväčší nepriatelia imunity:

  • spánkový deficit
  • rafinovaný cukor
  • nedostatok vitamínov a minerálov
  • dehydratácia
  • stres
  • nedostatok pohybu
  • nadváha
  • alkohol
  • nesprávna životospráva 

TIP na záver: Jesenný drink, ktorý vás nakopne - zmixujte dôkladne umytú a ošúpanú malú cviklu, mrkvu a väčšie jablko. Smoothie vypite ihneď čerstvé, ideálne ráno nalačno.