Káva pre všetkých: Jedinečná chuť čakanky a cereálií

Redakcia | 2. november 2022
Káva pre všetkých: Jedinečná chuť čakanky a cereálií

Káva patrí medzi jeden z najobľúbenejších nápojov a veľa z nás si už nevie predstaviť, že by sa jej úplne vzdala.

Pre niektorých z nás predstavuje spôsob ako spomaliť po náročnom dni, pre iných spôsob ako stráviť kvalitný čas s blízkymi, a iní ju zase vyhľadávame kvôli jej jedinečnej a podmanivej chuti. Práve okolo tohto nápoju sú však stále pochybnosti a to najmä čo sa týka jeho účinku na náš organizmus.

Aké zdravotné benefity sú spojené s pitím kávy? 

  • Predstavuje skvelý zdroj antioxidantov, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia telo pred oxidačným poškodením. 
  • Zlepšuje fyzický výkon 
  • Zlepšuje kognitívne funkcie 
  • Pomáha so zápchou 
  • Chráni mozog – viaceré štúdie poukázali na to, že káva môže znížiť riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby
  • Môže znižovať riziko vzniku určitých zdravotných problémov a celkovú mieru úmrtnosti – káva má účinky na mnohé chronické ochorenia vrátane cukrovky 2. typu, obezity a kardio-vaskulárnych ochorení. 

Pozitívne účinky kávy sú často pripisované práve jej zloženiu, v ktorom nájdeme okrem hlavného stimulantu nazývaneho kofeín, aj antioxidanty, malé množstvá vitamínov B2,B3,B5 a minerálov ako draslík, mangán a horčík. 

Koľko kávy za deň môžem vypiť? 

Vzhľadom na vyššie spomenuté informácie môžeme usúdiť, že káva môže byť súčasťou zdravotného životného štýlu. ALE dôležité je spomenúť v tomto kontexte práve jej optimálne dávkovanie. Všeobecne je podľa odborníkov za maximálnu dennú dávku kofeínu pre dospelého človeka považovaná dávka o veľkosti 500 mg, ktorá predstavuje okolo 5 šálok kávy. Pitie viac ako 6 šálok kávy denne môže viesť ku “kofeinizmu”, ktorý sa prejavuje ako závislosť na kofeíne.

Dôležité je však spomenúť aj fakt, že na každého z nás môže káva pôsobiť inak. Schopnosť nášho tela metabolizovať kofeín a tým pádom aj tolerovať vyššie dávky kávy totižto ovplyvňujú viaceré faktory, ako je napríklad vek, pohlavie, genetika či zdravotný stav.  

Nadmerné pitie kávy môže byť z dlhodobého hľadiska pre niektorých jedincov návykové a spôsobovať abstinenčné príznaky ako napr. migrény, únavu, závraty, ospalosť, depresívnu náladu a nedostatok energie. Okrem toho tiež môže výrazne ovplyvňovať: 

  • kvalitu a kvantitu spánku
  • absorpciu železa 
  • psychický stav - u niektorých jedincov spôsobovať úzkostné stavy 
  • tráviace ťažkosti ako napr. reflux

Čo ak patrím do skupiny ľudí, ktorí chuť kávy zbožňujú, ale nemôžu si jej dopriať veľa? 

Nezúfaj, máme tu pre teba skvelé tipy na bezkofeínovú kávu, ktorá ti nielenže bude chutiť, ale vďaka jej zloženiu, podporíš správne fungovanie tráviacej sústavy - a to najmä pohyblivosť čriev.   

Tipy od nás na chutné bezkofeínové kávy s vylepšením zložením:

S čakankovou kávou Nutriplus obohatenou o kolagén môžete zvýšiť príjem kolagénu, a zároveň si vychutnávať kávu každým dúškom. Doprajte si potešenie z kávy a dopĺňajte si dennú dávku krásy vďaka kolagénu. 

NutriCoffee - Čakanková instantná káva neobsahuje kofeín a vďaka obsahu čakanky je pre teba skvelým koktailom výživných látok ako je zinok, horčík, mangán, vápnik, kyselina listová, železo, draslík a vitamíny A, B6, C, E a K.

NUTRIPLUS NutriCoffee - Cereálna instantná káva je skvelým tipom pre milovníkov tradičnej instatnej kávy, keďže namiesto čakanky v nej nájdeme sušený cereálny prášok z jačmeňu a ryže.