Nie ste si istá, či sa diastáza netýka ja vás? Urobte si domáce samovyšetrenie

Martina Pašková | 17. október 2017
Nie ste si istá, či sa diastáza netýka ja vás? Urobte si domáce samovyšetrenie

Diastáza brušných svalov trápi mnohé mamičky, vo väčšine prípadov sa elasticita brušnej steny prinavráti po šiestich až ôsmich mesiacoch, ale niektoré dámy si s rozostúpeným a vypuklým bruškom nevedia rady ani týždne po šestonedelí.

Máte diastázu? Ostaňte pokojná

Jedným zo spôsobov, ako zistiť, či sa diastáza týka aj vás, je urobiť si domáce samovyšetrenie. Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a pätami na zemi. Zdvihnite krk a hlavu a napnite brušné svaly, akoby ste išli do „brušáku“.

Čítajte tiež: Čo je diastáza priamych brušných svalov a ako vzniká?

Ukazovákom a prostredníkom teraz zmerajte medzeru medzi brušnými svalmi. Ak je menšia ako jeden prst, rozostúpenie je ešte v norme. V prípade väčšej vzdialenosti ide už o závažnejší estetický problém.

„Diastáza sa najprv prejaví ako vyčnievajúce, odstávajúce bruško. Diastázu nie je ťažké samovyšetriť. Skúste to v ľahu na chrbte so zdvihnutou hlavou po spodný okraj lopatiek a prstami si prehmatajte oblasť nad pupkom, pupok a pod pupkom.

Hlavne efektívne: Skracovačky 5-krát inak alebo ako správne cvičiť brušáky

Ak cítite, že sa do tejto oblasti vojdú vaše prsty, máte diastázu. Ak by ste pri vyšetrení mali pocit posunu čriev, môže tam byť pridružená pupočná hernia (prietrž alebo trhlina). Ak sa u vás objaví diastáza, nezľaknite sa.

Nejde o akútny problém – to znamená, že sa dá riešiť kedykoľvek. Určite odporúčam návštevu odborníka, a to fyzioterapeuta, či chirurga. Minimálne zo začiatku je vhodné cvičiť pod odborným dohľadom fyzioterapeuta, ktorý vám vytvorí cvičebný plán na mieru, dozrie na vás, poopraví, no a následne bude v pláne poctivé cvičenie doma.

Mohlo by vás zaujímať: 5 Tibeťanov - koncept, ktorý sa hodí do dnešnej rýchlej a pretechnizovanej doby

Treba cvičiť pravidelne, ideálne niekoľkokrát do dňa, no a v cvičení je potrebné hlavne vytrvať. Cvičiť raz – dvakrát do týždňa nestačí. Pripravte sa teda, že cvičenie je časovo náročnejšie.

Ako doplnok liečby je na podporu oslabených svalov brucha možné využiť podporný sťahovací pás, ktorý však netreba nosiť stále, ale iba keď sú svaly zaťažované počas dňa,“ vysvetľuje Mgr. Zuzka Pavlechová.

Prečítajte si aj: Cesta za štíhlym bruchom - keď už ani cvičenie a strava nepomáha.