Odporučili mi probiotiká: podľa čoho vybrať správne?

Redakcia | 24. May 2019
zdravie, črevá, antibiotiká, hnačka, trávenie, zažívanie, probiotiká, prebiotiká, hnačka pri antibiotikách, negatíva antibiotík, brucho, brušná dutina, problémy, črevná flóra, fauna, laktobacily,

Aj napriek pokročilej dobe a vyspelému zdravotníctvu, pri mnohých chorobách sa ani dnes nezaobídeme bez nutnosti spoľahnúť sa na antibiotickú liečbu. Tá však okrem vyriešenia primárneho problému a odstránenia choroby často so sebou prináša rôzne ďalšie problémy.

Patrí medzi ne najmä hnačka, tráviace problémy, pocit na vracanie či nechuť do jedla. To všetko je dôsledkom narušeného prostredia v našich črevách. Antibiotiká totiž nedokážu rozoznať prospešné a škodlivé baktérie, preto dochádza k ničeniu aj črevných baktérií, ktoré majú vplyv na imunitu a zaisťujú správne zažívanie.

Aby sme tento nepriaznivý fakt zmiernili, lekári často odporúčajú zároveň s antibiotikami užívať i probiotiká, pričom probiotická liečba by mala pokračovať minimálne týždeň po doužívaní antibiotík.

Viete však ako si vybrať tie správne probiotiká?

  • Pri užívaní dbajte na to, aby ste probiotiká užívali v dvoch tretinách intervalu medzi antibiotikami, kedy je už účinná látka vstrebaná do krvného obehu. Probiotické baktérie potom negatívny vplyv antibiotík pomôžu napraviť.
  • Všeobecne platí, že probiotický výrobok by mal obsahovať aspoň miliardu živých probiotických organizmov. Hodnotu koncentrácie probiotických baktérií značí tzv. CFU, alebo Colony Forming Unit, ktorá by mala teda byť minimálne 109.
  • Pri užívaní antibiotík je vhodné užívať silnejší probiotický výrobok (teda ten, ktorý obsahuje 20 miliárd živých probiotických baktérií) s väčším počtom probiotických kmeňov (9 a viac).

  • Obal – i obal je dôležitý, a to kvôli priepustnosti vzdušnej vlhkosti. Najvhodnejšie sú hliníkové obaly (vrecko, blister), najmenej vhodná potom umelohmotná dóza. Pri nesprávnom uchovávaní môže dôjsť k predčasnej aktivácii „uspaných“ probiotík.
  • Vhodná je kombinácia probiotík a prebiotík, ktorá zaručí, že probiotiká budú mať dostatok potravy, než dorazia v čreve na miesto určenia (prebiotiká = nestráviteľná časť potravy, vláknina, ktorá pôsobí ako „potrava“ pre probiotiká).