Oxidatívny stres: čo nám spôsobuje? Toto predsa nechcete.

Jana Trundová | 23. apríl 2017
Oxidatívny stres: čo nám spôsobuje? Toto predsa nechcete.

Oxidatívny stres je jednou z hlavných príčin spôsobujúcich postupnú stratu pamäti a pokles činnosti kognitívnych funkcií, čo sú všetky myšlienkové procesy, vďaka ktorým dokážeme pamätať si, rozpoznávať a učiť sa vo vyššom veku.

Oxidatívny stres sa podpisuje na chronických i akútnych patologických procesoch v organizme. Ovplyvňuje tak nielen svižnosť a celkovú kondíciu nášho mozgu v produktívnom veku, ale i to, či sa s pribúdajúcim vekom prejaví niektoré z obávaných neurologických ochorení – Parkinsonova či Alzheimerova choroba. To však zďaleka nie je všetko.

Bude vás zaujímať: Oxidatívny stres: udržte ho na uzde!

Existuje dokázané silné spojenie oxidačného stresu s ďalšími diagnózami, konkrétne s akútnou pankreatitídou, aterosklerózou, artritídou, cukrovkou II. stupňa, zlyhávaním obličiek a čriev, nakoniec i respiračnými a kožnými ochoreniami, obezitou. Nadmerný oxidačný stres tiež poškodzuje zrak.

NÁŠ TIP:
Stále nemáte tú správnu motiváciu, prečo prestať s fajčením?
Nikotín je živnou pôdou pre oxidačný stres a následný vznik voľných radikálov. Krátkodobé upokojenie alebo menšia spotreba kalórií ich ničivú silu rozhodne nevyváži. Nespoliehajte sa ani na vodnú fajku, nikotínu, dechtu ani ťažkých kovov ušetrení nebudete – také sú výskumy z posledných rokov.

Hnev devastuje a zvyšuje oxidatívny stres

Hnev je podľa súčasného Dalajlámu najviac devastujúcou ľudskou emóciou, najviac ničí dobré medziľudské vzťahy a je najsilnejšou prekážkou pri pociťovaní šťastia.

Aby toho nebolo málo, ochotne prispieva k labilite našej psychiky. Psychiatri pripomínajú priamu úmeru v emocionálnej rovine. Psychologický stres totiž zvyšuje oxidatívny stres a skracuje telomery (tzv. chrániče chromozómov). Prežívanie extrémneho stresu skracuje telomery až o dĺžku zodpovedajúcu desiatim rokom života. A pozor na výbuchy hnevu! Hnev je podľa súčasného Dalajlámu najviac devastujúcou ľudskou emóciou, najviac ničí dobré medziľudské vzťahy a je najsilnejšou prekážkou pri pociťovaní šťastia.

Exaktná veda mu dáva za pravdu – psychologický výskum preukázal, že každý taký nekontrolovaný emocionálny výbuch skráti život o 1 hodinu a 22 minút. Všetko, čo robíte pre odbúranie extrémneho stresu a úzkosti, nebude stratený čas. Je lepšie posadiť sa do kresla psychológa alebo odložiť nejakú „povinnosť voči rodine a práci“ a nájsť si čas na relaxačné cvičenia, než rezignovať v boji s oxidačným stresom. Hráte predsa o život.

NÁŠ TIP:
Hnev patrí medzi základnú psychologickú výbavu človeka – s tým nič nenarobíme. Ak ale patríme medzi nervákov, pomôže nám, ak vedome predĺžime intervaly a naučíme sa hnev vyjadrovať konštruktívnym spôsobom. To sa ľahko povie, avšak, horšie uskutočňuje. Začať môžeme tým, že slovne pomenujeme príčinu a okolnosti výbuchu, napríklad veľkú únavu.

Kedy cvičenie škodí?

Zaháňate hnev cvičením? Dobrá voľba!

Krátkodobá bolesť je v poriadku, zrýchli obnovu buniek, ak ale boľavé svaly cítite niekoľko dní po tréningu, je to zle.

Len nezabudnite, že nárazová fyzická aktivita, keď siahnete na dno síl a hlavne keď svoje sily pri športe často preceňujete, spôsobuje oxidačný stres, ktorý vyvolá nadmernú tvorbu voľných radikálov. Austrálsky akademik, biochemik a odborník na výživu Michael Colgan upozorňuje, že táto situácia je priamou príčinou zranení a poškodení svalov.

Oslávili ste tridsaťpäťku, váš telesný tuk presahuje desať percent normálu, trénujete denne viac než dve hodiny, intenzita vášho tréningu presiahne približne osemdesiat percent vášho osobného maxima?

Potom patríte do skupiny najohrozenejšej oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Kyslík nahnaný do svalov vytvorí veľa voľných radikálov a tie ich narušujú. Krátkodobá bolesť je v poriadku, zrýchli obnovu buniek, ak ale boľavé svaly cítite niekoľko dní po tréningu, je to zle. Keď sa zregenerujú, nezabudnite na tieto dni a nabudúce fyzickú aktivitu neprežeňte. Ak sa nepoučíte, poškodíte si nielen svaly, ale oxidačný stres môžu pocítiť aj iné orgány vášho tela.

Vyskúšajte: Sila afrického čaju a rias

Nakoniec jedna „kacírska“ poznámka. Kto dobre a výdatne spí a „úsporne“ sa pohybuje, má väčšiu šancu na dlhší život ako ten, kto podstupuje ťažkú fyzickú námahu.

Tvrdí to aspoň nemecký biológ Roland Prinzinger, s obľubou citovaný v súvislosti s teóriami o starnutí.

Z logiky veci pritom plynie, že ťažká fyzická námaha je okrem práce v bani alebo na rodinnej plantáži tiež neprimeraná športová aktivita spojená s neusmerňovaným oxidačným stresom. 

NÁŠ TIP:
Intenzívne športujete? Dbajte na vysoký prísun antioxidantov. Tie vo vašej strave však nestačia, potrebujete kvalitné potravinové doplnky, a najlepšie kombináciu oboch.