Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?

Jana Trundová | 15. október 2023
Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?

Z čoho lekári vlastne éčka obviňujú či podozrievajú?

Nie sú zakázané, ale nesú zdravotné riziká. Vedľa prídavných látok je našou legislatívou neprípustných a existuje široká škála tých, ktoré špecialisti na zdravú výživu zaraďujú do kategórie kontroverzných. 

...umelé sladidlá, farbivá a konzervanty, emulgátory a stabilizátory, glutamáty, aspartám...

Za čo všetko éčka môžu?

Často sa hovorí o:

  • detskej hyperaktivite
  • bolestiach hlavy až migréne
  • zníženej imunite
  • ťažšej regenerácii
  • niekedy dokonca aj o nepriaznivom vplyve na delenie buniek, teda na rozvoj rakoviny
Čítajte: Dajte si pozor na prázdne kalórie!

Obviňované sú však hlavne z alergií, ktoré v modernom svete dosahujú rozmer epidémie. Medzi častými spúšťačmi je strava a podozrivými v prvej línii sú práve aditíva ako jeden z vplyvov, ktoré alergie dokážu rozbehnúť.

Na trhu máme obrovské množstvo potravín dovážaných aj zo vzdialených krajín, dlho držaných v skladoch, trvanlivých a bez presného vymedzenia pôvodu. Pri skúmaní obrovského nárastu alergií sa študujú aj vzťahy s konzumovaným potravinami a táto súvislosť je zrejmá, tvrdí rad imunológov.

Konzumácia potravín plných éčok sa nepáči ani špecialistom na anti - aging medicínu. Súvislosť dlhovekosti s imunitnou odpoveďou na potraviny je totiž jej podstatnou súčasťou.

Naša rada: Máte zdravotné problémy, za ktorými môže byť strava obohatená aditívami? Možno je načase popremýšľať o kontaktovanie laboratória, ktoré vypracováva nezávislé laboratórne testy a prípadne aj individuálne preventívne programy. Lacnejším variantom je však sa éčku – najmä tým kontroverzným, vyhnúť.

Mohlo by vás zaujímať: 10 potravín, ktoré pomôžu naštartovať váš metabolizmus

Rýchlosť kazenia sa potravín je dôvodom, prečo sú napríklad práve konzervanty pre výrobcov také lákavé. Bohužiaľ, vo veľkom množstve dokážu alergickú reakciu navodiť.

Spôsob, ako zabrániť nepriaznivej imunologickej reakcii, je poznať svoje osobné alergény a tým sa vyhnúť, ostatné potraviny vyžadovať čerstvé a čo najrýchlejšie ich skonzumovať.

Naša rada: Jedzte do polosýta, pite do polopita a chladničku aj špajzu plňte do poloprázdna. Upokojujúca predstava plnej chladničky je silnou psychologickou bariérou, brániacou takému rozhodnutiu, najmä keď je rodina plná zdatných jedákov vo vývine.

Lenže poloprázdna chladnička s potravinami určenými na rýchlu spotrebu rozhodne nemusí svedčiť o zlom sociálnom štatúte, ani ohrozovať blízkych smrťou vyhladovaním. Skôr svedčí o umení perfektnej domácej logistiky. 

Tip pre vás:  4x horúce a výdatné polievky