Prečo by ste mali piť šípkový čaj? A naučíme vás, ako si pripraviť chutný šípkový džem

redakcia FIT štýl | 29. september 2017
Prečo by ste mali piť šípkový čaj? A naučíme vás, ako si pripraviť chutný šípkový džem

Sušené šípky si poľahky kúpite v akejkoľvek lekárni, ale cennú zmes vitamínov a minerálov si môžete pripraviť aj doma. A šípkový džem môžete pridať aj do detskej výživy alebo do koláčov. Budete sa oblizovať!

Pite šípkový čaj

Je lahodný, kyselkavý a vďaka obsiahnutým trieslovinám aj mierne trpký. Šípkový čaj je vynikajúcim domácim pomocníkom proti prechladnutiu a blahodarne pôsobí aj pri problémoch s dýchacími cestami a pri bolestiach hrdla.

Čítajte tiež: Krása a mladosť ukrytá v šípkach

Nazbierané šípky umyte pod tečúcou vodou, rozložte na utierke a nechajte vysušiť. Následne ich môžete pomlieť a rozložené na plechu s papierom na pečenie sušiť pri izbovej teplote do ďalšieho dňa. Takto vysušené šípky dosušte ešte v rúre, pri teplote okolo 50 °C, s otvorenými dvierkami aspoň hodinu.

Stvrdnuté a vysušené plody nechajte vychladnúť a uzatvorte v zatváracích nádobách na suchom a tmavom mieste. Príprava samotného čaju je už hračkou.

Čajovú lyžičku sušených šípok zalejte horúcou vodou, asi troma decilitrami, a prikryté lúhujte 10 - 15 minút. Pre sladšiu chuť oslaďte medom. V chrípkových obdobiach môžete vypiť až dva litre čaju denne, na bežnú spotrebu si vychutnajte šálku denne.

Čaj je chutný aj nastudeno, stačí ho vychladiť, osladiť medom či trstinovým cukrom, do nádoby pridať rezy citrónu, dokonca i levanduľový sirup. Šípkovú zmes si radšej pripravujte každú jeseň, aby sa z plodov nestratili cenné prvky.

Čítajte tiež: Rozmaznávajte sa omamnou levanduľou

Chutný šípkový džem

Lahodný, kyselkavý a originálny. Šípkový džem sa pre svoju jedinečnú chuť hodí nielen na chlebík či do sladkých dobrôt, ale ohúrite s ním aj v kombinácii s divinou či hovädzím mäsom.

Na prípravu stačí dôkladne umyť, odstopkovať, prekrojiť a vydlabať jadierka z 800 gramov šípok, ktoré potom treba variť s dva a pol decilitrami vody domäkka. Následne uvarené šípky preceďte. Vzniknuté pyré odložte na stranu a ošúpte a na kocky nakrájajte pol kilogramu jabĺk.

V hrnci priveďte do varu jablká spolu so šípkovým pyré, pol kilogramom želírovacieho cukru a šťavou s vytlačeného pomaranča. Varte niekoľko minút a následne uzatvorte naplnené v pohároch.

Šípkový džem môžete pridať aj do detskej výživy alebo do koláčov. Budete sa oblizovať!

Šípkový životobudič

Obmenou šípkového čaju môže byť šípkový prášok, stačí sušené šípky najemno pomlieť a preosiať cez sitko. Vzniknutý prášok možno podávať na čajovej lyžičke po jedle a zapiť nápojom, alebo len prehltnúť samotný či s medom.

Zmiernenie únavy, menštruačných bolestí, ale aj správna funkcia močového ústrojenstva a zdravie dýchacích ciest je to, čo vám chutný prášok prinesie.

Aj tu nájdete skvelé tipy: Šípky – zdravie a krása v jednom