Tipy ako môžete využiť bazu čiernu naplno.

Diana Mašlejová | 11. júl 2017
Tipy ako môžete využiť bazu čiernu naplno.

Na zber sú určené kvety aj plody a okrem dobre známeho sirupu sa baza čierna prejavuje aj ako všestranný pomocník v domácej lekárničke a v kuchyni.

Životobudič pre športovcov

A nielen pre nich. Zdravú a výživnú letnú limonádu si pripravíte zaliatím asi štyroch celých umytých bazových kvetov, pokrájaným citrónom a dva a pol litrami vriacej vody. Do zmesi ešte pridajte hroznový cukor podľa chuti a hrdlo fľaše previažte plátnom. Nechajte stáť asi týždeň a následne prelejte a môžete popíjať.

Čítajte tiež: Baza čierna: Všestranný pomocník v domácej lekárničke.

Osviežujúci bazový sirup

Bazový sirup nie je žiadnou novinkou a zvykne sa pripravovať s kvetov kríku.

  • Do hrnca nalejte dva litre vody a pridajte 20 kvetov bazy a dva umyté nakrájané bio citróny.
  • Nechajte postáť 24 hodín, sceďte a pridajte 2 kilogramy cukru.
  • Varte asi 10 minút, nechajte vychladnúť, uzatvorte do sklenených fliaš a dajte sterilizovať.
  • Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj originálnejší a menej známy sirup z bobúľ.
  • Zameňte kvety za bobule a v druhej časti varte zmes o čosi dlhšie, asi 15 až 20 minút.

Sirup z plodov sa v minulosti osvedčil ako významné prírodné analgetikum. Utišuje bolesti nielen hlavy, ale aj trojklaného či sedacieho nervu. Staré babičky by si možno spomenuli na porekadlo, že koho „sekne“ v krížoch, nech siahne po baze.

STOP zápche!

Pri problémoch so zápchou osožia bobule s jablkami. V rovnakom množstve ich uvarte, rozmixujte a môžete ešte pridať kvalitný biely jogurt. Zmes je dobrá nielen na prečistenie čriev, ale očistné účinky má aj na krv.

Mohlo by vá chutiť: BAKLAŽÁNOVÉ RECEPTY. Ochutnáte?

Výluh z bazy na citlivú pokožku  

Ocenia ho najmä ľudia s citlivou pleťou, ktorú často podráždia nežiaduce vplyvy. Výluh sa pripravuje rovnako ako čaj. Namočte do neho vatový tampónik a šetrne očistite tvár.

Na mastnejšiu a nečistú pleť bude dobrá bazová maska. Pripravíte ju podobne ako čaj, avšak na gázu dajte celú teplú zmes a nechajte ju na tvári pôsobiť 10 minút. Po zmytí vlažnou vodou nakrémujte tvár svojím obľúbeným hydratačným krémom.

Vyprážaná baza chutí vynikajúco  

Znie to podivne, ale chutí výborne. Na vyprážanú bazu si najprv pripravte cestíčko z dvoch vajíčok, decilitra mlieka a 150 gramov hladkej múky. Pridajte soľ a v zmesi obaľujte umyté a odkvapkané kvety bazy. Do cestíčka namočte kvet celý, nechajte voľnú iba stonku. Vysmážajte na horúcom oleji.

Vyprážané kvety je možné pripraviť si aj nasladko. Namiesto soli do zmesi pridajte cukor a pri konzumácii môžete chutné výtvory poliať medom či javorovým sirupom. K slanej variante, mimoriadne vhodnej napríklad na piknik alebo párty, bude chutiť smotana alebo syrová omáčka.

Bazový ocot

Ocot, ktorý sa zíde do šalátov a rôznych zálievok, si pripravíte z kilogramu sušených kvetov, ktoré treba zaliať litrom vybraného octu. Zmes sa necháva v uzatvorenej nádobe týždeň lúhovať na teplejšom tienistom mieste. Po precedení sa okrem pridávania do pokrmov môže prikladať na boľavé kolená a kĺby. Pri reumatických ťažkostiach sa okrem octu využívajú aj podrvené čerstvé listy.

Na každý deň: Raňajky na 7 dní. Tipy a inšpirácia pre vás...