Útočia na vás vírusy? Vypáľte ich a povolajte hubové komando

Redakcia | 22. november 2016
Útočia na vás vírusy? Vypáľte ich a povolajte hubové komando

Prežiť zimu bez večnej nádchy, kašľa a ubíjajúcej únavy? Ide to. Iba je potrebné posilniť imunitný systém, aby dokázal brániť zdravie našich buniek.

Vypáľte ich!

Bojovník jeden z najtvrdších – tak to sú chilli papričky s povestným alkaloidom kapsaicínom. Nielenže vie bleskovo naskrz prehriať zmrznuté telo a rozbehať metabolizmus (kajenské korenie dokonca libido), ale aj podporiť imunitný systém.
Čím ostrejšie, tým efektívnejšie. A teraz pozor – existuje ich okolo dvoch stoviek odrôd, pričom o pálivosti rozhodujú, okrem iného, klimatické podmienky. Vypestované doma v kvetináči sú vždy menším plameňometom ako ďaleký export.

Pálivosť chilli papričiek sa meria za pomoci Scovillovej jednotky SHU. Odvíja sa od 0, zodpovedajúcej sladkej paprike, k 15 až 16 miliónom v čistom kapsaicíne. Keď sa rozhodujete podľa SHU, vedzte, že hodnota uvedená na výrobku alebo u zeleninára je priemer.

Pri zaobchádzaní s chilli sa oplatí použiť gumové rukavice, vziať na vedomie, že najviac kapsaicínu obsahuje vnútorná strana dužiny, plody dôkladne zbaviť semien a opláchnuť pod tečúcou vodou.

Kapsaicín neutralizuje ryža, chlieb, zákys, mlieko, paradajková šťava. Voda ani pivo nie sú dobrou voľbou.

Náš tip:
 V kvetináči si môžete vypestovať legendu tuzemského pôvodu, ktorá opäť získava na popularite – stredne pálivú odrodu Czechoslovakian Black.

Hubové komando

Učia sa o tom malí školáci – keď vírusy útočia, pustia sa do nich biele krvinky, čiže lymfocyty. A ich produkciu i schopnosti podporia huby.

Pre krajinu, kde je hubárčenie národným športom, je to skvelá správa. Najobávanejšie hubové komando síce pochádza z Ázie (huby shiitake a maitake), domáca produkcia v čele s hlivou ustricovou však údernú čistku odvedie tiež.

Všeobecne platí, že na jednu ozdravnú dávku by ich malo stačiť okolo 60 gramov. Huby obsahujú vitamín D a hlavne polysacharidy, ktoré zvyšujú množstvo aj intenzitu imunitných reakcií. Povzbudzujú telo k produkcii antimikrobiálnych peptidov, ktoré vírusom odoberajú živiny a tým ich zabíjajú.

Náš tip:
K hubám sa stavia šťava z aloe vera. Okrem známych detoxikačných a protiplesňových účinkov silne atakuje tiež baktérie, okrem iného streptokoka.

Bude vás zaujímať: Silná imunita s liečivými hubami