VAGINÁLNA MYKÓZA - čo ju spôsobuje?

Miroslava Miková | 18. august 2017
VAGINÁLNA MYKÓZA - čo ju spôsobuje?

Vaginálna mykóza patrí medzi najčastejšie problémy, pre ktoré ženy vyhľadajú gynekológa. Súvisia s narušením prirodzenej vaginálnej flóry, ku ktorému môže dôjsť z viacerých príčin.

VAGINÁLNA MYKÓZA

Vaginálna mykóza sa označuje aj pojmom kvasinková infekcia. Sú za ňu zodpovedné premnožené kvasinky rodu Candida, pričom najčastejšie sa jedná o kvasinku Candida albicans.

Mohlo by vás zaujímať: Zápal močových ciest - prevencia a liečba

Tá sa v pošve nachádza bežne, avšak vplyvom niektorých vonkajších či vnútorných faktorov dochádza k jej premnoženiu a typickým symptómom.

Prejavuje sa bielym výtokom bez zápachu, hrudkovitej konzistencie, pripomínajúcej tvaroh. Oblasť genitálií je červená a opuchnutá. Jedným z príznakov je aj bolesť v oblasti panvy, pri pohlavnom styku alebo pri močení.

Čítajte tiež: Omyly a mýty týkajúce sa obličiek

Čo ju spôsobuje?

Príčin vzniku vaginálnej mykózy je viacero. Vo zvýšenej miere sa zvykne objaviť v období tehotenstva, stresu, užívania antibiotík alebo hormonálnych prípravkov.

Vo väčšej miere sú na kvasinky náchylné ženy trpiace cukrovkou a milovníčky sladkostí (rafinovaného cukru) a produktov z bielej múky.

Jej vzniku môže predchádzať prehnaná hygiena a používanie parfumovaných prípravkov (vložky, mydlá i toaletný papier). Kvasinkám prospieva aj chlórovaná voda, teplo a vlhko – teda veľmi často sa vaginálna mykóza objavuje po návšteve kúpaliska či sauny.

Svoje môže zohrať aj nosenie tesného oblečenia a spodnej bielizne zo syntetických materiálov, či nesprávna technika utierania sa po toalete. Samozrejme, nemožno opomenúť oslabenú imunitu.

Bude vás zaujímať: Aké zákernosti na vás číhajú pri letnom kúpaní? Vsaďte na prevenciu!

V hlavnej úlohe antimykotiká

Na liečbu vaginálnej mykózy sa používajú antimykotiká, ktoré sú bežne dostupné v lekárni bez lekárskeho predpisu. Tie sa predávajú vo forme vaginálnych tabliet, gélov, čapíkov a mastí. To znamená, že ťažkosti sa dajú pomerne rýchlo a ľahko vyriešiť.

Zvyčajne na to stačí jeden až tri dni. Problém nastáva vtedy, keď sa vaginálna mykóza opakuje. Vtedy je nutné navštíviť lekára, držať sa jeho odporúčaní a, samozrejme, zamerať sa na odstránenie možných príčin, ktoré sú spomenuté vyššie.

Navyše, v týchto prípadoch môže byť prenášačom aj partner, ktorý nemusí mať žiadne príznaky, takže do úvahy treba vziať aj túto skutočnosť a prípadne preliečiť aj jeho.

V neposlednom rade si treba uvedomiť, že pri recidívach kvasinkovej infekcie treba riešiť problém komplexne, teda okrem lokálnej liečby sa zamerať napríklad na úpravu životosprávy a posilnenie imunity.

Čítajte tiež: Tip od nás: Klíčkujte! Vaša imunita vám to nezabudne