VIETE, ŽE...? Ako sa (ne)vyhnúť štípancom od komára

Redakcia | 2. apríl 2024
VIETE, ŽE...? Ako sa (ne)vyhnúť štípancom od komára

Keď príde na komáre, aj tí najväčší ochranári zvierat prehodnocujú svoje rebríčky hodnôt. Nepríjemný bzukot a ešte nepríjemnejšie štípance nás každý rok nútia vymýšľať kreatívne spôsoby, ako sa im vyhnúť. Skutočne však fungujú?

Možno si aj vy pamätáte, že pred letom nás rodičia napchávali vitamínom B, ktorý údajne pomáha odpudzovať komáre. Vďaka odborným štúdiám už pár rokov s istotou vieme, že tomu tak nie je.

Vitamín B má mnohé pozitívne účinky pre náš organizmus, no pred otravným hmyzom nás neochráni. To isté platí aj pre konzumáciu cesnaku, vďaka ktorému možno odplašíte niektorých ľudí (čo tiež nemusí byť na zahodenie), no komáre len tak nevystrašíte.

Ďalšou nepotešujúcou správou je, že studené orosené pivo vás v lete síce príjemne osvieži, no po jeho konzumácii bude váš telesný pach pre komáre ešte atraktívnejší. Tiež preferujú spotených jedincov, takže so sprchou neváhajte. Aké mydlo použijete, má na vašu príťažlivosť pre krvilačné komáre taktiež svoj vplyv – niektoré značky im vyhovujú, iné zasa nie.

5 mýtov o komároch
Prečítajte si tiež:

5 mýtov o komároch

Podľa odborníkov tiež napríklad preferujú ľudí tesne po konzumácii banánu, no nie hrozna. V konečnom dôsledku má ale hlavné slovo genetika. Tá do veľkej miery ovplyvní, či komárom voniame alebo nie, a to je aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia doslova magnety pre komáre a iných si, naopak, takmer nevšímajú.