Vyživujte svoje kosti potrebnými vitamínmi a minerálmi. Ktoré sú kľúčové?

Mgr. Alena Pethoova | 4. október 2017
Vyživujte svoje kosti potrebnými vitamínmi a minerálmi. Ktoré sú kľúčové?

Prečo je dôležité kosti správne vyživovať a dodávať im potrebné vitamíny a minerály? Kosti nie sú len pevné konštrukčné prvky tela, ako by sa mohlo zdať, ale naopak skladajú sa z mnohovrstevných tkanív, ktoré sú vyživované prostredníctvom nervov a krvných ciev.

Prečo vyživovať svoje kosti?

Kosti sú vystavané z vápenatých látok, ktoré tvoria celú kostru. A čo ostatné funkcie?

  • Sklad minerálií: V kostiach je uložený vápnik, fosfor a ďalšie minerálie dôležité pre telo.
  • Ochrana mäkkých častí: Kosti chránia telo a jeho vnútorné orgány pred zranením. Napríklad, chrbtica a lebka chráni centrálny nervový systém.
  • Pohyb: Na kosti sa upína svalovina. Keď sa svaly zmršťujú, kosti slúžia ako páka.
  • Krvotvorba: Červené krvinky a niektoré biele krvinky vznikajú v kostnej dreni. Červené krvinky roznášajú kyslík po tele a biele krvinky pôsobia proti infekciám.
  • Mechanická opora: Kostra vytvára základný podporný mechanizmus celého tela, napríklad kosti nôh a chrbtice, nesú celú telesnú hmotnosť. 
Mohlo by vás zaujímať: Osteoporóza - kosti v ohrození

Z toho vyplýva, aby mohli kosti tieto uvedené funkcie plniť, musia byť správne a dostatočne vyživované vitamínmi a minerálmi. Najdôležitejšie mikroživiny pre zdravie kostí sú vápnik, fosfor a vitamíny A,D a K.

 

Viete, že telo dáva prednosť vyváženému obsahu vápniku v krvnom riečišti pred dostatočným zásobovaním kostí? To znamená, že pokiaľ je v tele vápniku nedostatok, je z kostí vyplavovaný, aby sa zaistil jeho dostatok v krvi. Pokiaľ nemá telo dostatok vápnika zo stravy, môže sa rozvinúť osteoporóza – rednutie kostí, pri ktorej sa narúša štruktúra kostí.

Čítajte tiež: Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

Fosfor je minerálny prvok, ktorý sa vyskytuje v kostiach v koncentrovanom množstve. Okrem toho, že pomáha budovať silné kosti a zuby, zúčastňuje sa mnohých ďalších dôležitých procesov v tele.

Nedostatok fosforu je u ľudí takmer vylúčený, pretože fosfor sa nachádza v mnohých potravinách nápojoch, kam sa pridáva vo forme fosfátov. Horčík, vitamíny A,D a K sú pre zdravie kostí kľúčové.

Tieto mikroživiny pomáhajú vápniku a fosforu chemicky sa viazať do kostného tkaniva a podporujú tvorbu tzv. osteokalcinu a kolagénu, ktorý je základom väzivových tkanív, ktoré majú v tele spojovaciu funkciu.

Čítajte tiež: Chcete silné kosti? Hýbte sa!