Zdravé črevo: Kľúč k celkovému zdraviu a pohode

Redakcia | 23. máj 2024
Zdravé črevo: Kľúč k celkovému zdraviu a pohode

Pokiaľ tráviaci systém dobre funguje, jeho funkcie si ani neuvedomujeme. Ak je však v nerovnováhe, okamžite to zaregistrujeme. Tráviaci systém je neuveriteľne zložitý a dynamický systém v našom tele, ktorý má vplyv na celkové zdravie, ale aj na duševnú pohodu a emócie. Je našou prvou obrannou líniou proti chorobám a ak sa jeho krehká rovnováha naruší, oslabí sa náš celkový imunitný systém.

Sofistikovaný imunitný systém neustále usilovne pracuje

Pracuje 24 hodín denne, vo dne aj v noci, 7 dní v týždni. Nech robíme čokoľvek, je to náš verný spoločník. Je skromný, rád funguje v úzadí a pochvalu nečaká. Imunitný systém neustále pracuje na tom, aby udržal náš organizmus v bezpečí. Naše telo nepotrebuje AI, samo osebe je vysoko inteligentné, mení a prispôsobuje sa meniacim požiadavkám, učí a vyvíja sa. Nepretržite pracuje na tom, aby fungovalo ako hodinky. Imunitný systém je vytvorený zo škály ochranných mechanizmov a je v neustálom nasadení. Jeho základy sú síce tvorené počas prvých 1 000 dní nášho života, počas života sa nám však prispôsobuje. Väčšina imunitného systému sídli v črevách.

Mozog a črevo sú jeden tím

Tráviaci systém je úzko prepojený s mozgom a nervovým systémom. Vedeli ste, že v črevách sa nachádza viac nervových buniek ako v mozgu? Často sa uvádza, že tráviaci systém je akýmsi druhým mozgom človeka. Na osi črevo-mozog existuje vzájomná komunikácia, ktorá ovplyvňuje naše pocity hladu, sýtosti a emocionálneho stavu, vrátane nálady, stresu, výkonnosti a pamäti. A naopak, naše emócie, napríklad stres, majú veľký vplyv na tráviaci systém. Môžu spôsobiť nepohodlie, nadúvanie, kŕče, hnačku, zápchu, a dokonca aj žalúdočné vredy alebo syndróm dráždivého čreva. Dobrou správou je, že aj črevo produkuje rôzne neurotransmitery, ako je napríklad sérotonín, ktoré ovplyvňujú našu náladu a emočný stav.

Vedeli ste, že...

črevný mikrobióm v tráviacom systéme je veľmi rozmanitý a každý jedinec má jedinečnú kombináciu mikroorganizmov? Táto rôznorodosť môže mať vplyv na zdravie a náchylnosť človeka k rôznym ochoreniam.

Imunita sídli v črevách

Črevo je domovom až 80 % všetkých imunitných buniek. Tieto bunky neustále komunikujú s črevnými baktériami, čím imunitnému systému poskytujú nepretržité signály. Tenké črevo, ako najdlhší orgán tráviacej sústavy, dosahuje dĺžku 3 až 5 metrov. Väčšina črevného mikrobiómu je však usídlená v hrubom čreve. Funkciou hrubého čreva je vstrebávanie vody, minerálov a vitamínov. V hrubom čreve sa prostredníctvom baktérií tvorí aj vitamín K, ktorý podporuje zrážanie krvi. V prípade chorôb a infekcií môže byť tvorba baktérií narušená. Vtedy je namieste úprava stravy a zaradenie probiotík pre zlepšenie trávenia.

Tenké črevo človeka obsahuje zhluky lymfatických uzlín, ktoré sú rozmiestnené v jeho sliznici a nazývajú sa Peyerove záplaty. Sú to miesta, kde sa tvorí väčšina protilátok, a teda zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnej obrane organizmu pred infekciami. Sú tiež miestom, kde môžu niektoré choroboplodné organizmy, ako napríklad baktérie alebo vírusy, preniknúť cez stenu čreva a vyvolať infekciu alebo zápal.

Pomerne novou metódou pri liečbe závažných tráviacich chorôb je fekálna mikrobiálna transplantácia (FMT). Ide o proces prenosu stolice od zdravého darcu do tráviaceho traktu príjemcu za účelom obnovenia zdravej črevnej flóry. Výsledkom je obnovenie optimálnej funkcie črevného systému.

Zloženie potravy výrazne ovplyvňuje trávenie

Niektoré druhy potravín trávime dlhšie ako iné. Napríklad tuky môžu byť ťažšie stráviteľné ako sacharidy. To má následne vplyv na to, ako sa cítime po jedle. Cítite po obede únavu, nevoľnosť alebo spavosť? To, aké druhy potravín jeme, ovplyvňuje to, ako sa následne cítime a ako funguje náš tráviaci systém. Rôzne druhy vlákniny, bielkovín a tukov majú rôzne účinky na tráviaci proces a môžu mať rôznorodý vplyv na naše zdravie.

Zamerajte sa na funkčné potraviny

Funkčné potraviny patria medzi moderné trendy v stravovaní a majú priaznivý vplyv na zdravie tráviaceho systému. Tieto potraviny by oproti iným mali mať určitú pridanú hodnotu. Za funkčné potraviny by sa mali považovať len tie, ktoré sú obohatené alebo vylepšené o nejakú zložku, ktorá má zdravotný prínos nad rámec základnej nutričnej výživy. V skratke by mali mať vlastnosti nad rámec bežných nutrientov a mali by pozitívne ovplyvniť minimálne jednu fyziologickú funkciu. Pojem „funkčné potraviny“ bol prvýkrát použitý v osemdesiatych rokoch v Japonsku, kde boli tieto potraviny označené skratkou FOSHU (Food for Specific Health Use). Zjednodušene si ich môžeme zaradiť do troch skupín.

Ovocie, zelenina, obiloviny

Prirodzene obsahujú biologicky aktívne zložky, akými sú fytonutrienty, a môžu potenciálne zabrániť vzniku niektorých chorôb. Ako príklad si môžeme uviesť čučoriedky plné antioxidantov, červené hrozno s resveratrolom, ananás s enzýmom bromelaín, podporujúcim trávenie. Medzi funkčné potraviny zaraďujeme aj koreniny, napríklad populárna kurkuma obsahuje silný antioxidant nazývaný kurkumín, ktorý má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Patria sem aj obilniny obsahujúce rozpustnú a nerozpustnú vlákninu.

Upravené potraviny „BEZ“ nejakej zložky alebo, naopak, s pridaním určitej zložky naviac

Zaraďujeme sem potraviny, ktoré sú obohatené o určitú, zdraviu prospešnú, zložku, napríklad mlieko s pridaním vitamínu D, soľ s pridaním jódu, vajíčka so zvýšeným obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, atď. Ako protiváha vystupujú potraviny, z ktorých bolo niečo odstránené, napríklad tvaroh so zníženým obsahom tukov. Patria sem aj potraviny špeciálnej výživy, kam môže patriť bezlaktózové mlieko, bezlepkový chlieb a podobne.

Probiotiká a prebiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré prispievajú k zdraviu črevnej mikroflóry, prebiotiká podporujú množenie konkrétnych baktérií v hrubom čreve, pričom bránia šíreniu mikroorganizmov, ktoré môžu byť nebezpečné pre zdravie čriev. Niektoré funkčné potraviny, napríklad mliečne produkty, sú obohatené o tieto mikroorganizmy.
Potravina sa stáva funkčnou vtedy, keď je do nej pridaná jedna alebo viac zložiek s priaznivým účinkom na zdravotný alebo duševný stav človeka alebo, naopak, keď je z nej odstránená zložka alebo zložky, ktoré majú nepriaznivý či škodlivý účinok.

Žujte pre zdravie

Aj taká maličkosť, akou je žuvanie, zaváži. Správne žuvanie potravy je kľúčové pre efektívne trávenie. Dôkladným žuvaním sa začína proces trávenia, kedy sa uvoľňujú tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozložiť potravu na jednoduchšie zložky pre ďalšie trávenie. Efektívne žuvanie potravy môže tiež predchádzať niektorým tráviacim problémom, ako je napríklad nadúvanie a zápcha. Tým, že potravu dôkladne premiešate so slinami, eliminujete tvorbu plynov a zrýchlite pohyb čriev. 

Vnútorná harmónia

V našom tráviacom systéme sa nachádza obrovské množstvo mikroorganizmov, stovky rôznych druhov baktérií, ktoré spolu tvoria až kilogram našej telesnej hmotnosti. Keď sú v optimálnej rovnováhe, môžu nás chrániť pred infekciou a chorobou. Tieto baktérie sú dôležité pre zdravie tráviaceho systému a celkové zdravie organizmu. Tráviaci systém hrá kľúčovú úlohu vo vylučovaní odpadových látok a toxínov z tela. Tento proces zaisťuje, že telo sa zbavuje nežiaducich látok a udržuje si zdravú rovnováhu. Napriek tomu existuje celý rad situácií, kedy je trávenie v nerovnováhe. V prípade liečby antibiotikami, pri cestovaní, intoleranciách alebo infekcie baktériou helicobacter pylori, si dajte obzvlášť záležať na vyváženej funkčnej strave s dostatkom zdravých probiotík. Sami tak môžete pomôcť svojmu telu tým, že budete udržiavať baktérie v rovnováhe.