Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Prosím o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať čo je vhodné jesť a čo nejesť pri chudnutí a koľko kalórií a výživových látok príjmqť denne? Vopred ďakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem, príjem kalórií je závislý od individuality človeka, nedá sa iba tak paušalizovať. Je rozdiel nielen v pohlaví, ale aj v aktuálnej hmotnosti, podielu aktívnej svalovej hmoty, energetického výdaju a podobne.

    Čo je vhodné a nevhodné jesť pri chudnutí je asi všeobecne známe. Je nutné sa vyhýbať priemyselne spracovaným, energeticky bohatým výrobkom s vysokým podielom prídavných látok, sladeným nápojom, vyprážaným jedlám a podobne. Základom je vyvážená strava. Je potrebné prijímať všetky druhy makroživín, nevynechávať ani bielkoviny, ani sacharidy či tuky. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín a ideálne je byť fyzicky aktívny. Podiel mikronutrientov (vitamínov, minerálnych látok) je nemenej dôležitý. Telo by sa malo nachádzať v rovnováhe, teda nestrádať.

Podobné otázky

  • Ako schudnut

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ja by som sa chcela spytat ako spravne a zdravo jest a schudnut. Moja vaha je momentalne 70kg vyska 162cm. Mala som tazku operaciu a dost som pribrala. Moj momentalny ciel je teraz 63 kg. Cvicim 3 krat do tyzdna take kardio a chodim na prechadzky zamestnana niesom . Kolko bielkovin , sacharidov a tukov mozem denne prijat aby sa mi darilo efektivne dat dole zvahy... Bolo mi poradene ze mam primat denne 103 g bielkovin, 100g sacharidov a 50 g tukov je to v poriadku? Alb vas prosim o radu kolko coho jest . Jedlo si pocitam v kalorickych tabulkach aby som nic neprekrocila vacinou mam sach okolo 50ga tukov tiez tak 40 kakorie sa snazim dat do -1000kal... odporucane mi je do 1300 kal. Velmi pekne dakujem za odpoved Zuzana

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Odpovedať takto na diaľku bez osobnej konzultácie a ďalších potrebných meraní je ťažké a navyše aj nemožné, pretože neviem určiť hodnotu bazálneho metabolizmu, od ktorej by sa odvíjala odporúčaná hodnota kalorického príjmu a pomery živín.

    Hodnoty, ktoré uvádzate, Vám odporučili predpokladám vo fitness centre alebo pod.? Ak Vám boli urobené nejaké vstupné merania, môžete sa držať týchto čísiel, na druhej strane, dlhodobo fungovať na rátaní kalórií a behať s kalorickými tabuľkami (aj keď v mobilnom telefóne) Vás možno nebude dlho baviť. Taktiež to berte ako orientačné hodnoty, pracujete s nimi, takže určite viete, že jedlá tam neviete na 100% zapísať. Ak si varíte sama doma a bude Vás lákať si pri varení odvážiť každú surovinu a tú pracne zapísať, aj tak to nebude stopercentné. Všetko sú to tabuľkové hodnoty.

    Zo začiatku Vám to ale pomôže v orientácii, dajte však pozor na to, že chudnutím sa mení pomer tukovej a svalovej zložky tela a teda aj nároky na výživu a celkový energetický príjem. Preto by bolo ideálne, ak sa do toho chcete pustiť, aby ste boli sledovaná, resp. absolvovali konzultácie, aj keď raz mesačne, aby ste menili jedálniček podľa potrieb tela a nárokov na živiny. Na konci Vašej snahy, keď sa Vám podarí splniť si zadaný cieľ, taktiež bude potrebné nastaviť príjem na "udržiavaciu" hodnotu, aby telo nestrádalo živiny, neprijímalo ich málo ani zbytočne veľa.

    Nezabúdajte, že nie je kalória ako kalória. Treba dávať pozor na kvalitu stravy, ak večer zistíte, že ešte môžete pridať nejaké sacharidy alebo tuky a Vy to doženiete niečím "fajnovým" z skrinky maškŕt, nie je to nič ideálne. Celkový príjem je počas dňa potrebné rozložiť tak, aby telo vedelo stráviť potravu a využiť energiu (s tým súvisia aj kombinácie jedál).

    A ešte - sledujte si aj príjem vlákniny a tekutín. Nezabúdajte ani na dostatočnú regeneráciu a kvalitný dostatočne dlhý spánok.

    Prajem Vám, aby ste úspešne prišli do cieľa a cítili sa výborne :) Odporúčam Vám, aby ste sa ale obrátili na špecialistu, ktorý Vám určite ochotne a rád pomôže, všetko vysvetlí a Vy ste nemuseli ísť cestou pokus - omyl. Možno Vám budú stačiť dve, tri sedenia, možno viac. Ale budete si istá, že to robíte dobre a po zistení všetkých potrebných parametrov, dostanete odpovede na všetky Vaše otázky.

  • Kortykoidy

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Rada by som sa poradila. Celý život bojujem s váhou a kilami. Nie je dieta a ani lieky, ktoré by som nepoznala a nevyužila. Až som sa dostala na váhu 110 kg. Následne som si si dala spraviť sllev resekciu žalúdka, kde dom do dvoch rokov schudla na 59 kg. Ale stále som nebola spokojná, až som sa ocitla na liečení - anorexia. Som rok po liečbe. V Januári som dostala obojstranný zápal pľúc s otravou krvi. Boli mi nasadené kortikoidy Prednison, z ktorých som pribrala 20 kg. Som nešťastná aj keď viem, že mi zachránili život. Mám 42 rokov a nechcem byť takáto. Teraz vážim 77,6 kg.
    Prosím o radu v oblasti stravovania. Ak sa dá. Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem.
    Navrhla by som Vám, aby ste navštívila niektorú z našich pobočiek. Je potrebné upraviť vašu stravu aj v súvislosti s liekmi, ktoré beriete. Áno, pri užívaní hormónov, u Vás konkrétne Prednisonu, pozorujeme zvýšenie hmotnosti. Preto je dôležité mať vyvážený jedálniček a chodiť pravidelne na kontroly k lekárovi (dávka liekov sa upravuje podľa aktuálnej potreby).

    Konkrétnu stravu Vám takto neviem poradiť. Je potrebné, aby som poznala Váš aktuálny jedálniček a hlavne zloženie tela, tela podiel aktívnej svalovej hmoty, množstvo vody v organizme (prípadne s ňou spojené zadržiavanie vody, čo sa často vyskytuje pri užívaní kortikosteroidov), životný štýl a pod. Takisto je potrebné pozrieť sa aj na minerálovú a vitamínovú disbalanciu.

    Ak by som Vám napísala vzorový jedálniček, bolo by to naozaj iba "strieľanie na slepo" alebo všeobecné rady typu: vyvážený príjem a výdaj, dostatočný príjem sacharidov, tukov, bielkovín,.. atď.

    Odporúčam Vám navštíviť niektorú z našich pobočiek (zoznam nájdete tu: https://www.svet-zdravia.sk/pobocky), kde Vám budú tieto, a mnohé ďalšie parametre, zistené. Tiež by som navrhla nechať si urobiť biochémiu krvi.

    Keďže ako sama píšete, s váhou bojujete dlhodobo, nemôžeme očakávať výsledky do pár dní alebo týždňov. Bude potrebná dávka odhodlania a trpezlivosti, aby sa dostavil želaný efekt. Je potrebné zamerať sa najskôr na dosiahnutie optimálnych "vnútorných hodnôt", aby sa prejavilo aj chudnutie :)