Ide vám o bežecké výsledky? Jedzte správne PRED a PO behu.

Diana Mašlejová | 3. september 2017
Ide vám o bežecké výsledky? Jedzte správne PRED a PO behu.

Strava a beh, to je jednoducho večná téma plná nezodpovedaných otázok. Niektorí odborníci sa dušujú, že jej význam sa preceňuje a jediné, čo treba používať je sedliacky rozum.

Iní vás zase budú presviedčať o tom, že jedálniček je pre beh dôležitým kľúčom k úspechu. Zdá sa, že je namieste dôverovať tak trochu aj vlastnému telu a potrebám. Pri osvojení zopár zásad tak istotne zvýšite svoj výkon.

Čítajte tiež: Akú rolu zohráva PSYCHIKA pri BEHU? Nastavte ju tým správnym spôsobom!

Strava PRED behom

K doplneniu energie pred behom dochádza deň predtým, nie v daný deň. Táto dôležitá skutočnosť vám pomôže zostaviť si jedálniček tak, aby ste následne podali uspokojivé výsledky.

Večera s vyšším obsahom uhľohydrátov vám zabezpečí energiu, ktorú budete potrebovať. Voľte teda tmavú ryžu, celozrnné cestoviny, strukoviny, zeleninu, či netučné mliečne výrobky.

Ráno pred behom nie je vhodné sa najesť do prasknutia. Pokiaľ máte v pláne ísť behať pred obedom, uprednostnite rýchlu energiu – banán, orechy, ovocie s ovsenými vločkami, či hrianku s medom.

Nezabudnite na pitný režim a pri raňajkách vypite dva poháre vody. Vaše telo ich zužitkuje neskôr a vyhne sa pocitu vyčerpania.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Beháte a stagnujete? Týchto 6 tipov vám pomôže zvýšiť vašu kondíciu efektívne.

Strava PO behu

K najvýznamnejšiemu doplneniu energie by malo dôjsť po behu. Áno, aj keď to tak možno pocitovo nevnímate, ak organizmu 30 minút po výkone nedodáte okamžitú dávku, je dosť pravdepodobné, že do večera sa budete cítiť totálne zničení.

Pokiaľ máte po športe trochu prevrátený žalúdok, dajte prednosť energetickému nápoju alebo ovocnej tyčinke, a keď sa tráviaci systém trochu upokojí, siahnite opäť po vysokej dávke uhľohydrátov.

Na večeru potom voľte jedlo s vysokým obsahom proteínov, ktoré vám zregenerujú svalstvo po náročnom dni. Strukoviny, orechy, mliečne výrobky, či kvalitné mäso sú dobrou cestou.

Tip pre vás: Ochutnajte s nami plnú chuť a krehkosť strukov v tomto MENU