Zvažujete plastiku nosa? Pýtali sme sa priamo plastického chirurga.

Dagmar Baluchová | 9. december 2016
Zvažujete plastiku nosa? Pýtali sme sa priamo plastického chirurga.

Na naše otázky odpovedal MUDr. Daniel Mládek, PhD., primár plastickej chirurgie avelane clinic v Nitre (www.avelane.com).

 Chirurg, ktorý dokáže robiť dobre rhinoplatiku, patrí medzi špičku vo svojom odbore.

Podľa svetových štatistík, pri estetických plastických operáciách je nutné rátať s 5 až 10 percentami komplikácií. Toto percento je akýsi risk za zisk v podobe želaného vzhľadu a každý, kto podstupuje zákrok plastickej chirurgie, by s tým mal počítať.

Ku komplikáciám spojeným s plastikou nosa patrí pretrvávajúci opuch a podliatiny na tvári, krvácanie, ťažkosti s dýchaním, či nespokojnosť s estetickým výsledkom. Väčšina týchto problémov sa však objavuje veľmi zriedkavo a sú riešiteľné.

Špecifickejšie sú kožné či alergické komplikácie, perforácie septa, ktoré však skúsený chirurg odhalí pri následných kontrolách po zákroku. Ako sa hovorí, chirurg, ktorý dokáže robiť dobre rhinoplatiku, patrí medzi špičku vo svojom odbore.

Prečítajte si o tom viac: Nos pod skalpelom

Aké typy ľudí si najčastejšie vyberajú tento estetický zákrok?

Nosy operujeme až keď je zavŕšený fyzický vývin človeka, ideálne až po 18. roku života. Nemožno jednoznačne povedať, že si rhinoplastiku vyberá istý typ ľudí. Naši pacienti sú nielen ženy, ale vo veľkej miery aj muži, ktorých trápia nielen estetické, ale aj dýchacie problémy.

Problémy s nosom môžu mať za následok napríklad aj časté bolesti hlavy. Zatiaľ čo ženy majú presnejšie a špecifickejšie požiadavky na úpravu nosa, nosných dierok, dĺžku a veľkosť nosa, mužov väčšinou operujeme a opravujeme im nos ako následok úrazu. Ale ani v tomto prípade sa naozaj nedá paušalizovať.

Naším cieľom je, aby sa pacient so svojím novým nosom cítil komfortne, mohol voľne dýchať a odstránili sme všetky nedostatky, pre ktoré za nami prišiel. Nos je významnou črtou tváre a je preto dôležité, aby sa pacient zveril do rúk skúseného chirurga, ktorý najlepšie naraz odstráni nielen funkčnú, ale aj estetickú poruchu.

Rhinoplastike predchádza veľmi dôsledná konzultácia a predoperačné vyšetrenia, aby sme sa vedeli rozhodnúť, ktorý typ operácie je pre pacienta najvhodejší – či takzvaná otvorená alebo zatvorená operácia nosa.

V čom sa líši otvorená a zatvorená operácia nosa?

Rhinoplastika sa väčšinou robí zatvorenou metódou, to znamená, že rezy sú vedené vo vnútri nosa. V prípade otvorenej metódy rez vedieme cez tkanivo, ktoré je medzi nosnými dierkami a nazýva sa kolumela.

V oboch prípadoch sú rezy takmer neviditeľné a pacienti nemusia mať obavy, že ich tvár budú „zdobiť“ jazvy. Otvorená rhinoplatika je viac používaná v prípade, ak potrebujeme vyriešiť chrupavky na nosnej špičke, pretože touto metódou môžeme odklopiť kožu od chrupaviek.

Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.

Je nos po rhinoplastike „citlivejší“, musia si klienti naň dávať väčší pozor napríklad pri športovaní?

Pacienti si už prirodzene dávajú na svoj nový nos pozor a viac sa chránia pred údermi a pádom. Rekonvalescencia po operácii potrebuje svoj čas. Modriny a opuchy sú najvýraznejšie 3 až 7 dní po operácii. Nos sa po operácii chráni dlahou, ktorú musí pacient nosiť jeden až dva týždne po zákroku. Konečné výsledky sú viditeľné pomerne neskoro, niekedy aj po 3 až 6 mesiacoch po operácii, pretože minimálny opuch, ktorý vidí väčšinou len lekár a samotný pacient, môže pretrvávať.

Pri rhinoplastike používame vstrebateľné stehy, nos sa tamponuje alebo upravuje modelačnými výstužami. Pacienti musia počítať s tým, že dva týždne sa budú liečiť doma, minimálne mesiac až 6 týždňov sa nebudú môcť zapájať do fyzicky náročnejších aktivít a aj niekoľko rokov po operácii pacientom odporúčame, aby sa vzdali napríklad hrania loptových hier, aby sa nezvyšovalo riziko náhodného poranenia.

Operácia očných viečok, čo vás zaujíma?