Depka? Chce to viac serotonínu! Čo je dôležité?

Redakcia | 10. marec 2017
Depka? Chce to viac serotonínu! Čo je dôležité?

Ak máte depku, množstvo serotonínu v krvi sa znižuje. Je preto dôležité dodržiavať pár zásad...

Dobrý spánok

Naše telo funguje istým spôsobom ako samoproducent a samozásobovač. Hladinu serotonínu zvýšime okrem iného aj tým, že budeme dostatočne odpočívať.

Pasivita počas spánku je len zdanlivá – vnútri panuje čulý ruch. Dlhodobá ignorácia potreby odpočinku všeobecne, a spánku zvlášť, narúša imunitnú silu nášho organizmu.

Máte problém so zaspávaním? Čítajte: Bylinky na pokojný spánok

V tele sa navyše znižuje produkcia hormónov a, samozrejme, so všetkými ostatnými sa zníži aj produkcia neurotransmitérov dobrej nálady a pohody.

Stresovaný a unavený človek je otrávený, ľahko „vytočitelný", pojmy ako sústredenie, pevná vôľa a dobrá pamäť sa stávajú veľmi hmlistými. Množstvo serotonínu v krvi sa znižuje.

Zažeňte smútok pohybom

Pravidelné cvičenie je jedným z najľahších spôsobov, ako prirodzene podporiť tvorbu neurotransmitérov. Ale neľakajte sa: ak zrovna nepatríte medzi vyznávačov skákania vo fitku alebo včasného ranného joggingu, k vyplaveniu aspoň jedného pomyselného „panáka“ serotonínu postačí svižnejšia prechádzka alebo lekcia jogy.

A ani to nemusí byť každý deň. Postačí 30 až 60 minút telesnej aktivity. Rozpumpuje srdiečko, zvýši odolnosť a „nastaví" vás.

Cvičiť môžete aj ONLINE z pohodlia vlastného domova!

Strava tvoja ťa rozveselí

Anglofilovia nazývajú potraviny, ktoré zlepšujú náladu, mood food. Medzi také serotonínové skvosty patrí napríklad:

  • Morčacie mäso (obsahuje tryptofán).
  • Bielkoviny v syre nastoľujú rovnováhu a udržujú hladinu glukózy v prijateľných medziach.
  • Zelený čaj je nabitý antioxidantmi a vie pekne zdvihnúť náladu – máme na mysli ten prírodný, čerstvo uvarený, žiadnu presladenú zelenú fľašu.
  • A áno, tmavá horká čokoláda, favoritka mnohých – skutočne je mocná. Kto má rád horúce kakao, rozhodne sa ho nemusí vzdávať: táto rozprávka môjho detstva a prvé zahrievacie raňajky na horách, ako chlapi rozkúrili kachle – mňam! Len pri tej spomienke mám dobrú náladu! A navyše: od kakaa sa nepriberá! Musí to byť ale také to poctivé, holandské, dnešným jazykom „raw".
Mohlo by vás zaujímať: Je KAKAO naozaj zdravé?

Kto chce mať serotonín, mal by si dávať veľký pozor na cukor a všetko sladké. Nábeh je síce dobrý, behom krátkej chvíľky sa však z dobrého pána Hydea stane zlý Jekyll... A zostane po ňom horkosť nielen na jazyku, ale aj celková.

Ďalšia dôležitá konštanta je pravidelnosť. Neznamená to najesť sa pravidelne raz za deň, ale zhruba každé tri hodiny – len tak si udržíte hladinu glykémie v prijateľných medziach.

Serotonín pomáha kontrolovať chuť k jedlu

A vyhnite sa tučným hamburgerom, pizzám a hranolčekom – s náladou vám naozaj nepomôžu. Ak je serotonínu v tele tak akurát, nemusíte sa báť, že by ste sa prejedli na prasknutie. Práve on pomáha kontrolovať chuť k jedlu. Dodáva mozgu pokyn, že sme nasýtení, a bráni nám tak prejedať sa.

Mohlo by vás zaujímať: Máte svoje denné menu pod kontrolou?

Neodlákajte serotonín!

Ranná káva? Super, na naštartovanie do nového dňa sa naozaj hodí. Rovnako tak pohár colového alebo iného energetického nápoja: napumpuje do vás energiu..., ale maximálne na hodinku.

Alkohol funguje podobne, vo veľkom množstve devastuje oveľa viac. „Frťan“, kávička či cukríček totiž spôsobia okamžité vyplavenie cukru (energie) do žíl, jej pád je však rovnako rýchly a vy sa v blízkej dobe ocitnete v nálade na bode mrazu.

Serotonín sa v takejto spoločnosti veľmi nerád objavuje. Jeho prirodzenému vyplavovaniu takisto bráni používanie umelých sladidiel.

Čítajte tiež: Neviete večer odolať? 4 tipy na večerné maškrtenie.