Serotonín nesúvisí len s našou náladou! Za čo všetko mu vďačíme?

Magda Fejková | 2. marec 2017
Serotonín nesúvisí len s našou náladou! Za čo všetko mu vďačíme?

Dokážete si predstaviť život bez radosti, dobrej nálady, vyrovnanosti a vnútornej spokojnosti? Život utopený v nepokoji, v smútku, depresívnych náladách? Taký život by sme žili bez serotonínu.

V nervovej sústave každého človeka hrajú nezastupiteľnú a veľmi efektívnu úlohu prenášača nervových vzruchov, sú neurotransmitéry. Len a len vďaka nim, ich prostredníctvom dochádza k prenosu impulzov (informácií) medzi jednotlivými nervovými bunkami.

Prečítajte si: Ovplyvňuje naše šťastie genetika?

Serotonín a jeho úloha

Jedným z takých neurotransmitérov je serotonín. Tvorí sa z aminokyseliny zvanej tryptofan (ten má na starosti tiež tvorbu akéhosi opaku serotonínu, ktorým je melatonín). Serotonín plní v našom tele veľmi dôležitú misiu – je zodpovedný za našu dobrú náladu, pozitívne emócie, spánok, ale aj za chuť k jedlu.

Čítajte tiež: Mám problém! Som emočný jedák!?

Zmierňuje stavy úzkosti a uľavuje od depresie. Tento mozgový diplomat, s ktorým sa každý rád skamaráti, pôsobí okrem mozgu aj v iných častiach tela. Vyskytuje sa v krvných doštičkách a tráviacom trakte.

Tam reguluje funkciu žalúdočnej kyseliny, kontroluje funkciu hladkého svalstva, podporuje produkciu a vylučovanie žalúdočných a črevných sekrétov, ktoré napomáhajú tráveniu.

Tým ale zoznam nekončí – serotonín je produkovaný tiež v prieduškách, kde podporuje tvorbu hlienu, a v maternici, kde hrá svoju úlohu pri pôrode.

Mohlo by vás zaujímať: Vyšetrenie krvi v tehotenstve. Čo všetko sa zisťuje?