Vzťah na diaľku. Áno alebo nie?

Nina Bednariková | 21. marec 2017
Vzťah na diaľku. Áno alebo nie?

Aj vám život priniesol do cesty vzťah na diaľku a premýšľate, či vôbec má nejakú perspektívu? Váhate, či sa doň púšťať alebo sa ho vzdať hneď na začiatku?

Je mnoho fungujúcich párov aj napriek vzdialenosti, ale aj mnoho tých, ktorým odlúčenie neprospelo. Ustáť takúto životnú situáciu nie je ľahké. Napriek tomu by sme nemali zatracovať možný úspech. Vzťah na diaľku má totiž aj skryté devízy, ktoré dodávajú stretnutiam jedinečnú atmosféru.

Vzťah na diaľku nie je v dnešnej dobe už ničím zvláštnym. Práve naopak, je stále viac párov, ktoré sú nútené bojovať s odlúčením, ktorého dôvodom je najčastejšie práca alebo štúdium. Každý vzťah prináša so sebou množstvo prekážok či nástrah.

Ak sa k tomu pridá ešte vzdialenosť a sporadické stretnutia, vytvára sa priestor pre veľa otázok, obáv a pochybností. Napriek tomu si väčšina zamilovaných myslí, že vzťah na diaľku má za istých okolností šancu na prežitie, i keď to nie je jednoduché a rozhodne nie je pre každého. Základom je skutočná a úprimná láska, ktorá "hory prenáša".

Obrovskou výhodou oproti minulosti sú rozhodne moderné technológie, vďaka ktorým môžete byť so svojím vzdialeným partnerom takmer v neustálom kontakte. Čo však nevyrieši ani mailová komunikácia, sociálne siete, či videohovory, je chýbajúci fyzický kontakt, blízkosť milovanej osoby, jej dotyky a vôňa, teplo a objatie. Je to snáď najťažšia súčasť vzťahu na diaľku.

Čítajte tiež: Aj hádka môže zbližovať

Napriek tomu to môže fungovať. Okrem problémov, ktoré vás môžu zastihnúť, vám tento spôsob randenia totiž ponúka atmosféru a výnimočnosť, ktorú vám zaručuje práve vzdialenosť a odlúčenie. Viac sa tešíte jeden na druhého a stretnutia prežívate intenzívnejšie. To vám klasický vzťah nikdy nedá

Ak už vás život postaví do tejto neľahkej situácie a vy sa rozhodnete ísť do toho, je dôležité si pre začiatok určiť priority a smerovanie vzťahu do budúcna. Malo by ísť len o prechodné obdobie, ktoré vyústi do spoločného života.

Ak si poviete, čo chcete od vzťahu do budúcnosti, v mnohom vám to uľahčí ďalšie fungovanie. Je dôležité vedieť, čo obaja očakávate, čo ste ochotní akceptovať, čo obetovať, čomu ste schopní sa prispôsobiť a čomu už nie.

Pilierom akéhokoľvek vzťahu je obojstranná láska podporovaná vzájomným pochopením, dôverou, komunikáciou, ale aj kompromismi. V tomto prípade by to malo platiť dvojnásobne, pretože vzťah na diaľku je predsa len o trochu komplikovanejší a náročnejší. Často sa označuje za skúšku lásky.

TIP: Ak si nie ste celkom istý, či obetovať čas a energiu vzťahu na diaľku a stále váhate, skúste mu dať šancu a vsaďte na prirodzený voľný priebeh, ktorý vám v pravý čas napovie. 

Mohlo by vás zaujímať: Kto nežiarli, nemiluje. Pravda, či mýtus? A čo vy, žiarlite?