AKO zistím, že som v ketóze?

PaedDr. Dagmar Baluchová, odborná spolupráca: Martin Chudý | 21. február 2017
AKO zistím, že som v ketóze?

Môžete si to pomerne ľahko a presne monitorovať. Ako?

Veľkou výhodou je, že prechod do ketózy si môžete pomerne ľahko a presne monitorovať.

Ako?

Pomôže vám napr. glukomer – pomocou neho sa meria ranná hladina krvnej glukózy. Jej pokles svedčí o aktivácii nutričnej ketózy, pretože v ketogénnom stave čerpá organizmus energiu z ketónov a tukov, a nie z glukózy.

Čítajte tiež: Čo sú to ketóny a prečo ich potrebujeme?

Najlacnejší a v lekárňach dostupný prostriedok na monitorovanie ketónov v moči sú lakmusové papieriky. Ich sýte zafarbenie na začiatku indikuje, že organizmus sa preorientováva a začína ketóny vyrábať.

Postupné slabnutie je zasa dôkazom, že organizmus už ketóny dostatočne využíva. Nevýhodou týchto testovacích prúžkov je to, že určia iba približné hodnoty meraných ketónov.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?

„Ďalším spôsobom pre určenie ketózy je analyzátor dychu pre určenie prítomnosti alkoholu v tele, ktorý dokáže namerať acetón. Ani jeden z týchto spôsobov však nie je efektívny a vhodný pre určenie ketózy, pretože žiadny z nich nemeria hladinu beta-hydroxybutyrátu, teda hlavnej a dominantnej ketónovej látky v organizme,“ konštatuje M. Chudý.

Čítajte tiež: Aké sú výhody ketózy a pre koho je vhodná?

Najvhodnejší spôsob pre určenie ketózy je však ketomer meria hladinu ketónov v krvi. „Na Slovensku je však dostupný len jeden taký prístroj, ktorý zároveň meria hladinu glukózy v krvi. Tento prístroj ako jediný meria hladinu beta-hydroxybutyrátu.

  • Ak máte hladinu od 0,5 do 3 mmol/l, tak ste v nutričnej ketóze.
  • Ak prekročíte hranicu 3 mmol/l, nič sa nedeje a pokiaľ nemáte cukrovku typu 1, vaše telo nedovolí väčšiu hladinu ako 7 mmol/l.
  • Ak ste pod 0,5 mmol/l, je to znak toho, že potrebujete upraviť stravovanie a buď znížiť príjem sacharidov, alebo znížiť príjem bielkovín.“
Mohlo by vás zaujímať: Nekupujte si presladené cereálie ani musli tyčinky. Stavte na domácu výrobu!