ARTIČOKY – zelenina proti nadúvaniu a chutný RECEPT k tomu

Mgr. Alena Pethoova | 28. september 2017
ARTIČOKY – zelenina proti nadúvaniu a chutný RECEPT k tomu

Artičoky obsahujú polysacharid inulín a enzým invertázu, ktoré podporujú trávenie. Francúzski vedci objavili v 30. rokoch minulého storočia v artičokách účinnú látku cynarín, ktorá podporuje činnosť pečene.

Zelenina proti nadúvaniu

Dnes s istotou vieme, že artičoky rýchlo zmierňujú črevné ťažkosti, ako je hnačka, zápcha a nadúvanie. Sú vhodné ako príloha na pizzu alebo súčasť šalátov a zeleninových pokrmov.

Dnes už dostanete artičoku v obchodoch po celý rok. Výrazný je bodliakový tvar hlavy, ktorý sa krásne vyníma na vysokej stopke. Pri kúpe si vyberajte pekné zelené kusy a vyhnite sa tým, ktoré sú na okrajoch príliš vysušené alebo hnedasté.

Čítajte tiež: Kráľovské artičoky. Aj takto ich môžete využiť v kuchyni.

Stopka sa nezvykne konzumovať, dôležitá je hlava, a teda nevykvitnutá časť. V súčasnosti sa v potravinách stretnete buď s artičokami v slaných nálevoch, alebo s čerstvou zeleninou, ktorá pochádza prevažne z Grécka, Izraela, alebo Portugalska.

Zaujímavé je, že v prímorských krajinách je rastlina rovnako obľúbená, ako u nás paprika alebo mrkva. Zvlášť vo Francúzsku a Taliansku si bez nej bežný život ani nevedia predstaviť.  

Prečítajte si tiež: Fenikel obyčajný a jeho neobyčajné účinky na vašu postavu. A to nie je všetko!

Chutný recept: Artičoky v paradajkovej omáčke

Potrebujeme:

6 naložených artičokových srdiečok artičok

Na omáčku:

  • 2 paradajky na špičku noža stredne ostrej horčice
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a vínneho octu
  • 1 polievkovú lyžicu posekanej petržlenovej vňate a kôpru
  • Oregano
  • Čierne korenie a soľ 

Postup:

  1. Artičoky vyberieme z marinády, osušíme, rozpolíme a 6 polovíc uložíme ako veniec okolo taniera.
  2. Paradajky sparíme a necháme na tanieri.
  3. Zatiaľ vymiešame soľ s horčicou, pokým sa soľ nerozpustí. Potom zmiešame s olejom a octom na omáčku.
  4. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kocky a s nasekanou petržlenovou vňaťou a kôprom pridáme do omáčky.
  5. Nakoniec omáčku okoreníme oreganom a čiernym korením a nalejeme ju na artičokové srdiečka. 
Mohlo by vás zaujímať: Prečo by ste mali jesť paradajky? Muži a kardiaci, spozornite!