Etikety na potravinách - ako zavádzajú?

Etikety na potravinách - ako zavádzajú?

24.1.2017 v kategórii Výživa, autor Jana Trundová foto: iStock.com

Na Slovensku sa potravinárske aditíva označujú veľkým písmenom E a príslušným trojciferným číslom. Na etikete sú uvedené v zostupnom poradí podľa obsahu, teda čoho je najviac, musí byť prvé.

"E" je medzinárodný kód pre medzinárodný obchod, ktorý európska legislatíva využíva i na označovanie potravín určených pre spotrebiteľov, teda na konci reťazca.

Etikety na potravinách a ich záludnosť

Lepší život rovná sa zdravší. Prieskumy verejnej mienky v Čechách aj na Slovensku sa v posledných rokoch viac-menej zhodujú – pribúda ľudí, ktorí obsah sporných látok v potravinách sledujú a snažia sa ho minimálne znížiť v spotrebe svojej a najmä svojich detí či vnúčat.

Až 79 percent obyvateľov Česka s vyšším vzdelaním je dnes ochotných dať prednosť potravine drahšej a kvalitnej pred lacnou, pričom 95 percent spotrebiteľov pripúšťa, že sa v zložení potravín nevyzná, nech už z akýchkoľvek dôvodov, a väčšine to tiež vadí. Kvalita teda začína byť rozhodujúcim mechanizmom nákupu a je na prospech vitality spotrebiteľov.

Prečítajte si tiež: Zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.

Lenže čomu veriť, keď nie je zase až málo výrobcov, ktorí tvrdia, že ich produkty neobsahujú prídavné látky, z pohľadu spotrebiteľa však nie je jasné, či ide o vierohodnú informáciu a či bola potravina preskúšaná v nezávislom laboratóriu, nehovoriac o tom, že keď k tomu náhodou dôjde, vyjde najavo, že sa veci majú trochu inak?

A etikety na potravinách môžu skrývať ešte jednu záludnosť – hľadáte kódy éčok, nenájdete, radujete sa, bohužiaľ však zbytočne.

Miesto éčok s číselnými kódmi aditív niektorí výrobcovia radšej uvádzajú slovné názvy. Nie je to priame zavádzanie spotrebiteľov, len sa vyhýbajú označeniu so zlou povesťou.

Mohlo by vás zaujímať: Prepadávajú vás šialené chute? Zatočte s nimi!

Tu je potrebné pátrať po tom, do akej kategórie látka, ktorá nám veľa nehovorí, vlastne patrí. Chvála internetu! Jednu istotu, že potravina neobsahuje umelé farbivá, sladidlá ani konzervanty, spotrebiteľ má. A to so značkou CEFF, certifikátom udeľovaným konkrétnym potravinám, preskúmaným Štátnym zdravotným ústavom v intenciách legislatívy Európskej únie.

Projekt vznikol bez podpory výrobcov, štátu či európskych dotácií, pretože nezávislosť má byť zárukou dôveryhodnosti pre spotrebiteľa. Syntetickú chémiu vo svojom jedálničku tiež obmedzíte s potravinami certifikovanými ako bio.

Naša rada:
O certifikáte CEFF (Certified E-Friendly Food) a potravinách bez problematických éčok získate informácie na internetových stránkach www.ceff.info.

Mohlo by vás zaujať aj:
Tipy ako zakomponovať do týchto jedál zdravšiu múku
Zdraví s CESNAKOM. 3 tipy na domáci cesnakový liek.

Komentáre