PESTICÍDY: Ako dopadli potraviny slovenského pôvodu?

Martin Chudý, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 26. apríl 2018
PESTICÍDY: Ako dopadli potraviny slovenského pôvodu?

Najproblematickejšie potraviny sú ovocie a zelenina. Celkovo je však ovocie oveľa problematickejšie ako zelenina. Až v 89,9 % prípadoch obsahovalo analyzované ovocie nejaký pesticíd alebo jeho metabolit. V prípade zeleniny to bolo 43,2 %.

Z ovocia sa najviac pesticídov pravidelne nachádza:

  • citrusové ovocie (citróny, mandarínky, pomaranče, grapefruit, limety)
  • jahody
  • hrozno
  • čučoriedky
  • slivky
  • marhule
  • hrušky
  • banány
  • broskyne
  • čerešne
  • ananás
  • jablká

Zo zeleniny je to:

  • brokolica 
  • fazuľka 
  • mrkva
  • paradajky
  • uhorky
  • špenát

Ako dopadli potraviny slovenského pôvodu?

Dobrá správa však je, že potraviny slovenského pôvodu dopadli najlepšie. Len v 27,1 % prípadov bola zistená prítomnosť rezíduí pesticídov. Na porovnanie, v potravinách z krajín EÚ bola zistená prítomnosť rezíduí pesticídov až v 62,2 % prípadov.

Najhoršie sú na tom potraviny z tretieho sveta, v ktorých bola zistená prítomnosť týchto chemikálií až v 66,7 % prípadov a najviac nevyhovujúcich vzoriek.

Podľa správy EÚ o nebezpečenstve pesticídov, každý rok sa vyše 200 000 ton pesticídov uvoľňuje do životného prostredia. V priebehu posledných 10 rokov sa konzumácia insekticídov viac než zdvojnásobila. Pritom všetkých 10 najpoužívanejších insekticídov sa považuje za zdraviu nebezpečných.

Sú ohrozené iba ovocie a zelenina?

Celkovo 324 rozdielnych pesticídov sa nachádza v „európskych“ potravinách. Zo 60 450 vzoriek potravín, až 40 % obsahuje nejaký pesticíd. Mnohé dokonca niekoľko druhov. Napríklad v jahodách bolo objavených až 14 rozličných pesticídov, z ktorých päť sú známe karcinogény a endokrinné narušitele.

Okrem ovocia a zeleniny sú však kontaminované viaceré druhy obilnín, vína alebo neorganických živočíšnych výrobkov. Napríklad v mäse, masle alebo mlieku z konvenčných chovov sa nachádza niekedy vyššie množstvo pesticídov ako v ovocí alebo zelenine.

Preto je dôležité, aby ste nakupovali živočíšne produkty v BIO kvalite, alebo od miestnych farmárov.