Najchutnejšie odrody paradajok: Poradíme vám ako využiť ich šupku.

redakcia FIT štýl | 3. júl 2017
Najchutnejšie odrody paradajok: Poradíme vám ako využiť ich šupku.

Čierna, mandarínková, melónová paradajka? Ktorú si vyberiete spomedzi najchutnejších odrôd? Šupku z paradajok nevyhadzujte, vieme ako ju môžete využiť.

Čítajte tiež: Prečo by ste mali jesť paradajky? Muži a kardiaci, spozornite!

Ktoré sú obľúbené odrody paradajok?

Čierna paradajka je rozprávka. Kto ju ochutnal, vie, že patrí medzi najlahodnejšie, najsladšie druhy a ani na to nepotrebuje chemickú výpomoc, ktorá ju posunie medzi GMO produkciu.

Medzi sladké plody patria odrody ovocných paradajok, napríklad hruškové s jemnou šupkou, datľové plné sladkej šťavy, žíhané melónové s osviežujúcou chuťou a malým množstvom semien.

Novinkou tohtoročnej sezóny je mandarínková paradajka (Tangerine). Mandarínku pripomína nielen vzhľadom, ale tiež sladkou, lahodnou chuťou. A paradajka oranžová má zdravotný bonus lykopén vo svojej najlepšie vstrebateľnej forme.

Zaujímavé sú aj „long-life“ odrody, umožňujúce zber rajčín po strapcoch, na ktorých dozrievajú viac-menej súčasne a zaručujú tak maximum vonných a chuťových látok. Medzi najlepšie tuzemské osivá patrí odroda Pedro F1 alebo Ateron F1. Plody týchto odrôd málo praskajú a dlho vydržia.

Tip: Hovädzie srdce ako rajčina? V taliančine pomodoro cuore di bue, pretože tento hovädzí orgán pripomína veľkosťou i tvarom. Každý plod váži okolo štvrť kilogramu, je veľmi mäsitý a málo vodnatý. Pokrmy výborne zahustí, omáčky sa uvaria rýchlejšie, preto si uchovávajú o niečo viac zdravých látok nez zvyčajne a v šalátoch nepreniknú medzi zuby.

Chcete vedieť viac? Čítajte: PARADAJKY. Záleží na odrode, spôsobe pestovania a zaobchádzania so zrelými plodmi.

čierna, rajčina, paradajka, odrody, sladká

Prečo ošúpať paradajky a čo so šupkou?

Ak to recept vyžaduje – hlavne recepty na omáčky či husté polievky, neleňte a rajčiny ošúpte. Toto je totiž jediná cesta k dokonale hladkej konzistencii pokrmu ako z originálnej talianskej kuchyne.

To naviac dovolí upustiť od nezdravých zápražiek, pretože dokonale rozvarená dužina jedlo prirodzene zahustí. U vodnatých paradajok sa pritom oplatí vykrojiť tekutú časť so semenami a využiť ju napríklad do šalátov alebo polievky.

Ošúpať rajčiny nie je zložité. Najrýchlejší spôsob je narezať šupku na obidvoch koncoch do kríža. Kusy s pevnou šupkou potom vložte do kúpeľa s vriacou vodou alebo prelejte v sitku, alebo niekoľko minút povarte v hrnci. Potom ich vychlaďte prúdom studenej vody.

Šupka sa v mieste rezu skrúti a ostrým nožom na zeleninu ju veľmi ľahko stiahnete. Rajčiny s tenkou šupkou vo vrcholnej kondícii túto procedúru ani nepotrebujú, môžete na ne ísť rovno s nožom.

Tip: Šupky nevyhadzujte, zamrazte ich! Obsahujú množstvo prírodného červeného farbiva lykopénu, ktorý dodá lákavú farbu vývarom aj dusenému mäsu.

Ochutnajte: Polievka s fazuľkovými lúskami, rajčinami a cibuľkou