Sáčkový verzus sypaný, ktorý čaj je lepší?

Redakcia | 25. november 2016
Sáčkový verzus sypaný, ktorý čaj je lepší?

ČAJ, sáčkový alebo sypaný – pijeme ho každý deň. Ale ktorý je lepší?

Dlho sa vedie spor, ktorý spôsob prípravy čaju je lepší. Čajoví pôžitkári nedajú dopustiť na klasický sypaný čaj, ale nikde nie je napísané, že sáčkový musí byť zaručené zlý. Záleží od toho, čo preferujete.

Čítali ste? Zelený, biely, či čierny, ktorý čaj si vyberiete?

Porciovaný, tzv. sáčkový čaj

Porciovaný, tzv. sáčkový čaj je azda najrozšírenejším spôsobom prípravy čaju. Jednoduchá, rýchla a čistá, pritom jeho história nesiaha ďaleko.  Objavil sa až začiatkom 20. storočia. Dnes už máme rôzne typy a tvary vrecúšok, ktoré sú plnené drobným sypaným čajom.

Vraví sa však, že tieto čajové vrecúška neobsahujú čaj, ale čajový prach, čiže odpad. To lepšie sa dáva do klasických sypaných čajov a tie sú aj drahšie. Samozrejme veľa záleží aj od výrobcu, ale existuje niečo, čo vám uľahčí výber.

TIP
Ak sa v škatuľke od čaju, resp. v balení, na dne nachádza prach, prezrádza, že sáčky sú pravdepodobne plnené čajovým prachom, ktorý sa z nich vysypáva. Ak je balenie čisté, zrejme obsahuje skutočne čaj.  

Povedzte nie chrípke a vsaďte na PROTICHRÍPKOVÝ ČAJ

Sypaný čaj

Nápoj pripravený zo sypaného čaju sa označuje za kvalitnejší a lahodnejší ako čaj získaný z lúhovania čajového vrecúška. Jeho chuť, vôňa a farba sú intenzívnejšie.

Pri lúhovaní sypaného čaju je však potrebné sitko a tým sa jeho príprava stáva o niečo zložitejšou.

Je to však tradičnejší spôsob prípravy, síce zložitejší a možno ho nazvať rituálnejší a vhodný hlavne pre chvíle pokoja, kedy si môžete vychutnať nielen čaj, ale aj práve samotnú prípravu.

TIP
Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek druh čaju, najlepšie spravíte, ak pôjdete na čajový nákup do špecializovaných obchodov alebo čajovní. A pri tej príležitosti si k dokonalému pôžitku z čajov doprajte nový čajový servis.

Na zdravie vám a vašim blízkym! Ako vraví staré čínske príslovie:
"Keď je čaj dobrý, hostia prichádzajú sami."

Využite Silu afrického čaju a rias