Skúste tento jednoduchý recept s guľatou cuketou
Poznáte len tú zvláštnu tmavozelenú odrodu? Neprekvapte sa, keď bežne v zahraničí, a občas u nás, narazíte na ďalšie farebné cuketové varianty.
Všetky farby cukiet
Kostýmy majú svetlé, trávovo a tmavozelené, biele, krémové, žlté a tlmené oranžové. Môžu byť lesklé rovnako ako matné, niektoré sa pýšia prúžkami.
Bude vás zaujímať: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.
Recept s guľatou cuketou
A svetlozelená cuketka Tondo di Piacenza, ktorá býva niekedy aj na pultoch u nás, je guľatá. Znalci ju požierajú „vo veku“ pätnástich centimetrov. Najčastejšie končí v šalátoch a v rúre, pretože je pokrmom a vďaka svojmu tvaru i zapekacia miskou zároveň.
- okrúhle cukety vydlabte
- vnútro vytrite chuťovo výrazným olivovým alebo tekvicovým olejom
- dajte predpiecť do rozpálenej rúry
- vyberte v momente, keď sa rozvonia, nechajte vychladnúť
- naplňte zmesou, ktorej základom je vydlabaná, nadrobno nakrájaná dužina premiešaná s čerstvým alebo tvrdým aromatickým syrom
- plnku podľa potreby mierne prisoľte, a hlavne okoreňte bylinami ladiacimi so zvoleným syrom
Klasikou je čerstvý tymian, bazalka, žerucha, saturejka. Môžete pridať aj nahrubo nasekané orechy alebo opražené slnečnicové semená. Naukladajte do vymasteného pekáča a asi štvrť hodiny zapekajte.
Čítajte: SATUREJKA: korenie a liek v jednom?
Čo majú všetky cukety spoločné?
Bielu dužinu a vo vyššom veku semená. Keď už máte v rukách prerastenú obludu plnú semien, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Vysoký obsah minerálov stojí za to ich umyť, osušiť, opražiť a zjesť alebo pridať do šalátu.
Test na kvalitu cukety
Mladučké cukety nepotrebujú lúpať, prišli by o podstatnú časť svojej jemne decentnej chute. Krásne chrumkajú medzi zubami, schladia slnkom rozohriate telo vodou, potešia náznakom sladkosti, a tiež veľkým prísľubom nekonečných kuchárskych možností.
Ak na trhovisku narazíte na pult s cuketami rôznych veľkostí a vedľa ich predávajú v lákavej rovnakej veľkosti, dajte prednosť tým prvým. Je u nich najväčší predpoklad, že pochádzajú z jednej ranej úrody.
Vždy ale musia byť tvrdé a bez škvŕn či otlakov. Vezmite ich do rúk a skúste pružnosť. Ak sa ohnú, držíte podradnú kvalitu. Aj naoko čisté plody, ktoré sa nebudú lúpať, je potrebné dobre očistiť, ich šupka totiž miniatúrnymi pórmi „nasaje" zeminu. Buď ich opláchnite v silnom prúde, alebo naložte na pol hodiny do studenej vody. Potom ich dobre osušte.
Alebo? BAKLAŽÁNOVÉ RECEPTY. Ochutnáte?
Na rozdiel od ľudskej rasy, cuketám kult mladosti neškodí. Najžiadanejšie kúsky neprežijú svojich dvadsať, maximálne dvadsaťpäť centimetrov, tridsiatku potom s odretými ušami. Najlepšími kulinárskymi vlastnosťami sa ale pýšia dvanásť až pätnásťcentimetrové kúsky.
Kritický vek sa prejaví jadierkami. Keď ich musíte odstrániť, zbohom, mladosť. Kategórie do štyridsiatich centimetrov potom patria medzi spoľahlivých zásobovačov žalúdka cuketovým šalátom, gulášom, plackami, knedlami, koláčmi a nadrozmerní obri uspokoja, skôr ako chuťové bunky, ego výkonnostných záhradkárov, podobne ako obrie uhorky alebo paradajky.
Nemusíte byť vegetarián: Vzorové vegetariánske menu na 1 deň