Toto sú dôvody, prečo staviť na jablká. A niečo naviac.

Jana Trundová | 1. september 2017
Toto sú dôvody, prečo staviť na jablká. A niečo naviac.

Dôvodov, prečo staviť na jablká, je hneď niekoľko. Máme ich rovno pod nosom, v našom regióne je to top sezónne ovocie, ktoré má množstvo benefitov pre naše zdravie.

Zdravé jablko

Zjedzte dve stredne veľké jablká denne a výrazne zlepšíte svoju kondíciu k lepšiemu, také je posolstvo liečiteľov, ktoré nemajú chuť spochybňovať ani lekári.

Prečítajte si: Spoznajte jablkovú históriu a týmto produkciám sa v obchode vyhnite!

Pri jablkovej terapii si len dajte pozor na čerstvé ovocné šťavy. Ich výdatné popíjanie v neupravenom stave nielenže prekysľuje žalúdok, ale má tiež laxatívne účinky.

Rozumné je neprekročiť pol litra denne, záleží na kondícii zažívacieho traktu. Podusené jablká sú ale, naopak, brzdou hnačky.

Pripravte si doma: Recept na HRUŠKOVÉ ČATNÍ - exotická pochúťka z domácich zdrojov.

Prečo staviť na jablká?

Dôvodov, prečo staviť na jablká, je hneď niekoľko. Okrem množstva vitamínov dokážu aktívne znižovať množstvo nevhodného LDL cholesterolu v krvi, stačí vytrvať.

Je dokázané, že v prvej fáze cholesterol stúpne, ale približne po dvoch týždňoch začne klesať pod priemernú hranicu.

Mohlo by vás zaujímať: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!

Jablká tiež pôsobia antibakteriálne na ústnu dutinu aj zažívanie, posilňujú imunitný i nervový systém. Prišlo sa na to, že obsahujú látky, ktoré chránia mozog pred degeneratívnymi procesmi vrátane Parkinsonovej choroby.

A niečo naviac

Tip na masku z jabĺk: Čerstvá jablková maska pokožku vyčistí, vypne a hydratuje. Vhodná je najmä pre pleť mastnú a normálnu. Výroba je ľahká.

V miske premiešajte jemne nastrúhané jablko s lyžicou medu a trochou plnotučného mlieka alebo smotany, ktorej množstvo určí konzistenciu, maska nesmie stekať. Veľmi šťavnaté jablko preto môžete „zliať". Naneste na čistú pokožku a po desiatich minútach zmyte.

Mohlo by vás zaujímať: Pleťová maska a regeneračný peeling z čokolády. Ako si ich vyrobíte?