Je vhodné mať rastliny v spálni a detskej izbe?

Jana Trundová | 7. september 2017
Je vhodné mať rastliny v spálni a detskej izbe?

Miesto odpočinku je obzvlášť citlivé, počas spánku výdatne vstrebávame všetko dobré i zlé. Z toho dôvodu sú niektoré rastliny vhodné a iné zase nie do spálne, či do detskej izby.

Neverte mýtu, že kvety do spálne nepatria, pretože nám uberajú vo večerných hodinách kyslík. Je to naopak. Zvlhčujú vzduch, potláčajú rozpínavosť škodlivých mikróbov a vstrebávajú smog.

S pokojným svedomím môžete siahnuť po Dračinci vonnom, Asparaguse, aglaonemě alebo kopřivěnce, zaujímavá je Pile či vonný eukalyptus, prípadne krásne kvitnúce oxalis, brčál ružový či cyklamen, známy ako cyklámen.

Čítajte tiež: Prečo je dobré mať izbové rastliny doma?

Tieto rastliny sa hodia aj pre pokojné spanie v detskej izbe. Ak tam však nájdete miesto pre fikus benjamin, okrem lepšej mikroklímy môžete podľa znalcov tokov energie rastlín očakávať priateľskejšie správanie medzi deťmi a nižšiu stresovú záťaž, pretože pomáha pokojnejšej a jasnejšej mysli, takže sa vraj v jeho spoločnosti ľahšie riešia problémy.

Mohlo by vás zaujímať: Najčastejšie pestované bylinky. Čo potrebujú?

Z tohto dôvodu je tiež vhodný na pracovisko akéhokoľvek druhu, hoci deti sú na jemné energetické toky predsa len citlivejšie ako dospelí. Pozor na silne aromatické rastliny, ako sú gardénie alebo hyacinty. Po tých vás bude najskôr bolieť hlava, a navyše neodolateľne lákajú hmyz.

TIP: Levanduľou s obľubou zdobíme kuchyňu, ale spálňa môže byť pre ňu to pravé miesto. Ak si máme jej silice kvapkať na vankúš alebo rozprašovať do ovzdušia, prečo ju neskúsiť pestovať?

Čítajte tiež: TIP: 6 izbových rastlín, ktoré sú nenáročné na starostlivosť.