Prečo je dobré mať izbové rastliny doma?

Jana Trundová | 22. august 2017
Prečo je dobré mať izbové rastliny doma?

Sú nielen krásne a zútulňujú príbytky. Množstvo kvetín a zelených rastlín má tiež priaznivý vplyv na naše zdravie. Potvrdené vedou aj intuíciou!

Keď kupujeme rastliny do interiéru, vyberáme podľa vkusu, a keď na to chceme ísť zodpovedne, riešime mikroklímu, v ktorej sa im bude dariť. Málokomu pritom napadne, že to môže ísť naopak a voliť rastliny podľa toho, akú mikroklímu vytvárajú ony. Vzájomný súlad môže znamenať zdraviu prospešnú symbiózu.

Čítajte tiež: Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.

Prečo mať doma izbové rastliny?

Kozmický výskum NASA viedol už k nejednému pozoruhodnému zisteniu. V tomto prípade potvrdil, čo ľudia sami vypozorovali a tiež čo tvrdia mnohé liečebné koncepty, a to, že niektoré rastliny vrátane kvetov okrem priaznivého vplyvu na psychiku tiež posilňujú zdravie.

Čistia vzduch od toxických látok z interiéru aj zvonku, tie najsilnejšie dokonca až z 90 percent. V každom prípade je preukázané, že interiér hojne zabývaný kvetinami je v bežnej prevádzke až štyrikrát čistejší ako ten, ktorý je nimi zabývaný striedmo či vôbec.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Najčastejšie pestované bylinky. Čo potrebujú?

Funguje to nasledovne. Izbové rastliny absorbujú oxid uhličitý a škodliviny, uvoľňujúce sa napríklad zo stavebného materiálu, náterov, nábytku, a vydychujú kyslík, ktorý tak nutne potrebujeme.

Zároveň zvlhčujú vzduch, čím napomáhajú obrane proti ochoreniam dýchacieho ústrojenstva, a blahodarne pôsobia na psychiku, čiže odbúravajú škodlivý stres. Plynie z toho priama úmera: čím znečistenejšie prostredie, tým viac ich potrebujeme!

Takže ak sa nám zase nebude chcieť namiešať hnojivo, zalievať alebo utierať prach z listov, spomeňme si na to, že poškodzujeme silných bojovníkov za naše zdravie. A priznajme si narovinu – sme nevďační.

Pozrime sa na „liečivé" izbové rastliny, nájdime pre ne miesto, kde môžu najlepšie pracovať, a venujme čas tomu, čo samy potrebujú. Odporúčame neprehliadať jednotlivé kultivary, ktorých potreby sa môžu líšiť.

Pri ich vytváraní si okrem iného overte priestorové nároky. Hlavná rada od tých, ktorí majú „zelené ruky", čiže na čo siahnu, to rastie a prospieva, je jednoduchá aj zložitá zároveň.

Viac, než starostlivé štúdium a dodržiavania predpísaných pravidiel starostlivosti o jednotlivé rastliny (rovnako sa od seba často líšia), pomôže pri spolužití so zeleňou empatia.

Čítajte tiež: Mäta - len málo rastlín má také bohaté využitie.

Izbové rastliny ako živé organizmy reagujú na náš záujem, pozornosť, vyladenie. Ak sa im chcete tiež vľúdne prihovárať, smelo do toho. Neexistuje nadaný záhradník, ktorý by sa vám vysmial.

Tip: Rastliny s ochlpenými listami lapajú na seba prach rovnako ako dym. Slúžia ako prirodzená prachovka, musíte ich ale, rovnako ako ju, aj čistiť.

Najlepšie na tomu poslúži maliarsky štetec a trpezlivosť. Chlpaté listy nesprchujte, aby sa na nich nevytvorili hnedé škvrny a tejto drsnej starostlivosti rastliny nepodľahli.