Balená voda? Vždy v strehu!

Redakcia | 4. február 2017
Balená voda? Vždy v strehu!

Balená voda podnecuje zdanie, že s jej kúpou "idete na istotu". Mali by sme byť naopak v strehu. Prečo? Čítajte ďalej..

Fakt je, že to, čo výrobcovia aj reklamný priemysel eufemisticky nazývajú priezračne kryštalickou alebo iskrivou chuťou prameňov z ľadovca, filtrované kameňom, štrkom a pieskom, ako podstatné ingrediencie exkluzívnych destilátov, nie je od veci, rovnako ako to, že prísady túto tradične vysokú odlišnosť od ostatných prírodných zdrojov spoľahlivo potlačia.

Čítajte tiež: Pijete často minerálku? Čo by ste mali rozhodne sledovať!

Utrácame za ňu miliardy. Balená voda podnecuje zdanie, že s jej kúpou "idete na istotu". Isté však máte len to, že bude pravdepodobne chutiť lepšie ako tá z kohútika, a tiež že za ňu zaplatíte významne viac.

Záleží na jej pôvode aj správnych skladovacích podmienkach. Zaobchádzanie počas distribúcie ovplyvníte ťažko a to, do akej miery môžete veriť jej pôvodu, zistíte zo základnej klasifikácie.

Pitná balená voda pochádza z vodovodu a výrobca má právo rôznymi spôsobmi ju upravovať, teda aj pridávať chemické látky brániace množeniu baktérií v miere ako u žiadnej inej. Pramenitá voda, čiže voda stolová, pochádza z chránených podzemných zdrojov a jej úprava je obmedzená.

Najviac sledovaná je, logicky, voda dojčenská. Má najprísnejšie limity minerálnych látok a nesmie byť upravovaná, s výnimkou ožiarenia UV lúčmi, ktoré majú poistiť jej "čistotu". V skutočnosti je jediným druhom balenej vody zaručujúcim pôvodné prírodné zloženie.

A čo s vodou, ktorá nie je dojčenská, ale etiketa hrdo hlási: Vhodná pre dojčenskú stravu? Rozdiel oproti dojčenskej vode je ten, že mohla prejsť úpravou, preto podľa hygienikov nesie určité riziká. Malé, ale predsa...

Je zrejmé, že etiketa na balenej vode stojí za pozornosť minimálne rovnako ako cena. Rozžiarený zrak nad zásobami získanými "v akcii" môže totiž po impulzívnom nákupe rýchlo zhasnúť. Je dobré si tiež uvedomiť, že výrobcovia uvádzajú na etiketách balenej vody väčšinou do 15 prírodných látok a nemajú povinnosť informovať o prípadnom obsahu cudzorodých látok či baktérií.

NÁŠ TIP:

  • Balená voda si priam pýta poriadne zásoby, doma ju ale nikdy neskladujte v blízkosti tepelného zdroja, ani na ňu nenechajte pôsobiť slnko.
  • Voda patrí do chladu, inak sa v nej spokojne množia baktérie zvané organotrofné, ktorých hojnosť môže senzitívnym jedincom spôsobiť zažívacie ťažkosti.
  • Po otvorení ju spotrebujte do 2 dní. 
Tip pre vás: 2 rýchlovky pre ploché bruško a lepšie trávenie