Liečba anorexie. Ako prebieha a kedy je úspešná?

Dagmar Balúchová | 12. júl 2017
Liečba anorexie. Ako prebieha a kedy je úspešná?

Liečba – možná i nemožná... Čo rozhoduje o úspechu liečby anorexie? Závažnosť ochorenia, jej chronický priebeh a psychosomatické dôsledky z nej robia jednu z hlavných diagnóz tejto doby.

Liečba – možná i nemožná...

Bohužiaľ, mnoho ľudí s anorexiou akúkoľvek liečbu odmieta. Túžia zostať takí, akí sú (vo vlastných očiach nevidia na svojom výzore a štýle života problém). Mnohí svoje ochorenie taja, obliekajú si voľnejšie oblečenie, na verejnosti nejedia, dokonca môžu aj zatracovať ľudí s anorexiou či bulímiou, hoci sami medzi nich patria.

Aj preto sú skutočné počty anorektikov a anorektičiek oveľa vyššie, ako to deklarujú lekárske štatistiky. Avšak závažnosť ochorenia, jej chronický priebeh a psychosomatické dôsledky z nej robia jednu z hlavných diagnóz tejto doby.

Napadlo by vám, že niektoré anorektičky zbožňujú varenie, rady robia párty a pozývajú si priateľky, ktorým vyvárajú?

Ako prebieha liečba anorexie?

Dôvody, pre ktoré sa rozhodnú vyhľadať lekársku pomoc, sú rôzne. Často je to tlak okolia, najmä rodiny, vylúčenie zo školy, športového klubu ap. Cesta k prijatiu a začatiu liečby však býva často oveľa dlhšia, ako by na začiatku čakali...

Čítajte tiež: Krutá daň za štíhlosť. Aký je „typický“ osobnostný profil posadnutých štíhlosťou?

Liečba všetkých porúch príjmu potravy, či už ide o bulímiu alebo anorexiu, spočíva v kombinácii rôznych opatrení, ktoré tvoria celkový plán liečby. Rozhodujúca je tiež doba, ktorá uplynie od začiatku ochorenia do začiatku liečby.

Podľa závažnosti prípadu (netreba pripomínať, že každý anorektik, ktorý vyhľadá odbornú pomoc, je so svojím ochorením, jeho nástupom, priebehom a dôsledkami samostatným a jedinečným príbehom) sa zvažuje ambulantná liečba, vo vážnejších prípadoch (v ohrození života v dôsledku podvýživy a zdravotných komplikácií) hospitalizácia a liečba pod prísnym dohľadom lekárov.

Tá je nutná aj vtedy, keď liečba prebiehajúca v kruhu rodiny (ktorá je obzvlášť účinná u ľahších prípadov a mladých pacientov), pričom pacient/ka za lekárom iba dochádza na kontroly, nie je účinná. Stále väčší význam nadobúdajú aj denné stacionáre, v ktorých pacienti s MA prechádzajú modelmi rôznych liečebných programov.

Oni to zvládli, pozrite sa: Bojovníci, ktorí zvíťazili nad anorexiou

Cieľ liečby

Cieľom liečby je obnovenie primeranej hmotnosti (odporúčaný hmotnostný prírastok za týždeň je cca 1 až 1,5 kg), obnova menštruácie, ovulácie, zastavenie demineralizácie kostí, tvorba správnych stravovacích návykov, odbúravanie negativistických postojov, aktívna spolupráca v rámci skupiny i rodiny.

Súčasťou liečby je aj farmakoterapia. Nastavuje sa presne na konkrétneho pacienta a závisí od jeho momentálneho stavu. Najčastejšie sa nasadzujú antidepresíva, antipsychotiká a iné, ktoré ovplyvňujú nielen psychický stav, ale podporujú aj chuť do jedla, obnovu telesných funkcií ap.

Následky ochorenia však môžu byť celoživotné, keďže vytrvalé hladovanie poškodzuje mozog, centrálnu nervovú i tráviacu sústavu.

Štatistiky uvádzajú, že asi 40 % pacientov s MA sa uzdraví úplne, 30 % sa zlepší, cca 20% si drží svoj stav dlhodobo alebo sa zhorší a asi 2 – 5 % prípadov končí smrťou.

Z denníka anorektičky:

  • Milujem ten pocit, byť krehká a jemná.
  • Všetko vždy dotiahnem do konca...
  • V obchode nie som zvyknutá na to, aby mi nejaké šaty nesedeli.
  • Milujem pozeranie na váhu, keď čísla idú dole.
  • Rada sa obliekam do veľkých svetrov.
  • Rada sa dotýkam svojich vyčnievajúcich kostí.
  • Zbožňujem ten pocit, keď mám kontrolu nad jedlom.
  • Zbožňujem, keď chudnem... 
Mohlo by vás tiež zaujímať: Ortorexia, anorexia a bulímia. Keď je jedlo ako náboženstvo alebo hriech.