NÁLEV nie je ODVAR. Čo by sme mali vedieť?

Jana Trundová | 5. september 2017
NÁLEV nie je ODVAR. Čo by sme mali vedieť?

Vyvarujme sa častého laického omylu, podľa ktorého sú nálev a odvar výrazy pre jedno a to isté. Nie sú.

Nálev nie je odvar

Keď si budete sami pripravovať bylinky, najskôr to bude v tekutej forme a je dôležité, aby ste presne vedeli, čo robíte. Mimochodom, bylinný čaj, ak neobsahuje lístky alebo drť z čajovníka, je v skutočnosti bylinný nálev.

Čítajte tiež: FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky a záujem o ňu stále narastá. Ako je to možné?

Čo by sme mali vedieť?

1. NÁLEV – byliny zaliate horúcou, nie vriacou vodou, chvíľu odstáte. Nemal by sa pripravovať do čajovej kanvice vo veľkom do zásoby, skôr sa odporúča popíjať ho čerstvo pripravený a teplý zo šálky.

2. NISAN – slabší nálev predávaný porciovaný v čajových vrecúškach. Najpohodlnejšia forma, ale aj najjemnejšia, čiže s menším účinkom. Používa sa bez dlhého lúhovania, v podstate ihneď, a to vnútorne i zvonku, napríklad ako obklad.

3. ODVAR – touto cestou uvoľňujeme účinné látky z kôry a koreňov. Vložíme ich do nerezového hrnca, zalejeme vriacou vodou a za mierneho varu 10 až 15 minút povaríme. Nenecháme vychladnúť, ale ešte horúci scedíme.

4. TINKTÚRA vysoký koncentrát s pomerne dlhou trvanlivosťou. Dávkuje sa veľmi opatrne, na liečbu stačí naozaj troška. Do dobre uzatvárateľnej nádoby (najlepšie hrubostenného pohára) sa vložia byliny a zalejú sa 40-percentným alkoholom.

Veko zatvoríme. Dva týždne nádobu necháme ležať na teplom, suchom mieste a dvakrát denne ju pretrepeme. Potom koncentrát precedíme do nádoby z tmavého skla, uzavrieme a uskladníme na chladnejšom a tmavšom mieste.

Mohlo by vás zaujímať: Terapia sviečkami. Ako funguje táto ličebná metóda?

Ako spoznáte dobrého fytoterapeuta?

Dobrého fytoterapeuta spoznáte tak, že hoci máte rovnakú diagnózu ako vaša priateľka, predpíše vám pokojne iné byliny a tie, ktoré má ona, napríklad úplne zakáže.

Vychádza totiž z tisícročného poznania, že čo je liekom pre jedného, je jedom pre druhého (Lucretius Carus, starorímsky básnik, bádateľ v prírode a filozof).

Mohlo by vás zaujímať: Fytosteroly - ako súvisia s cholesterolom a steroidmi?