Pitný režim (nielen) pre športovcov. Vaše bunky potrebujú vodu!

Dagmar Baluchová. | 22. október 2018
Pitný režim (nielen) pre športovcov. Vaše bunky potrebujú vodu!
foto: iStock.com

Voda tvorí až 70 % nášho tela. Má vplyv na takmer každú jeho funkciu - od regulácie teploty, cez distribúciu kyslíka do našich buniek, až po odvádzanie metabolického odpadu.

Viete, čo majú spoločné tmavá farba moču a bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava, suchá pokožka, zápcha, zápaly, oslabená imunita a ďalšie problémy? Budete sa čudovať, ale veľmi veľa.

Voda tvorí až 70 % nášho tela. Má vplyv na takmer každú jeho funkciu - od regulácie teploty, cez distribúciu kyslíka do našich buniek, až po odvádzanie metabolického odpadu.

Naše telo je veľká vodná továreň

Ak by sme telo priemerne ťažkého muža (cca 80 kg) vysušili a úplne zbavili vody, vážilo by asi iba 20 kg. Piť dostatok tekutín, ktoré sa budú zdržovať priamo v našich bunkách a zabezpečovať im správnu funkciu, je najjednoduchší krok, aký môžete urobiť smerom k vášmu zdraviu i vitalite.

Z tohto pohľadu je farba moču pre vás jednoduchá spätná väzba, preto vždy na WC sledujte jeho farbu. To platí za každých okolností, či ste v pokoji, v práci, či športujete alebo cestujete. Ideálne je mať farbu moču bledožltú.

Moč tmavožltej farby a malého objemu môže byť znakom dehydrovaného organizmu a zlého výberu tekutín. Ak sa stav dehydrovania pravidelne opakuje, nesmiete sa čudovať, ak vás bolieva hlava, máte migrény, oslabenú imunitu, cítite sa unavený a trápia vás aj iné zdravotné problémy.

ZÁKLAD = ČISTÁ VODA

Vaše bunky potrebujú vodu, všetko ostatné si namiešajú samé...

Tu by sa dalo pri vysvetľovaní aj končiť, ALE... Zdroje dobrej pitnej vody sú dnes značne limitované. Obľúbené sú vody z plastových fliaš, ktoré ani zďaleka nie sú ideálne. Zaujímavé je, že ročný obrat spoločností produkujúcich vodu v plastových fľašiach je zhruba 11 miliárd dolárov, nakoľko ide o komoditu, ktorá je dostupná prakticky zadarmo (z vodovodu).

Naproti tomu je známe, že okolo 40 % balených vôd je presne to isté ako voda z vodovodu. Ďalšou tienistou stránkou je fakt, že každú minútu sa na svete zahodí zhruba 8 000 plastových fliaš. Na produkciu týchto plastových fliaš sa ročne spotrebuje okolo 200 miliónov litrov ropy.

A tu prichádza ten najväčší problém – toxicita. Preto dávajte si veľký pozor na plastové fľaše, ktoré sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Nikel, etanol, etylenoxid, benzén a iné toxické látky sa priamo cez vodu dostávajú do vášho tela, a to je problém.

Z dlhodobého hľadiska je to pre organizmus značná toxická záťaž, ktorá výrazne negatívne ovplyvňuje aj hormonálnu sústavu (xenoestrogény).

Je voda z vodovodu riešenie?

Možno áno, ale asi skôr nie. Kvalita vody z vodovodu sa líši od regiónu a niekedy dokonca aj od mestskej časti. Problémové zložky môžu byť chlór, flór a ďalšie relatívne dosť toxické látky (napríklad flór sa vo zvýšenom množstve používa aj na otravu pre potkany).

Veľmi dobre urobíte, ak si kúpite na konzumáciu čistej vody aspoň jednoduchý filter. Donedávna bola na filtráciu vody pravdepodobne najlepšia tzv. reverzná osmóza, dnes to môže byť technológia uhlíkovej filtrácie, ktorá dokáže ničiť aj mikroorganizmy.

Je pravda, že počiatočná investícia na takéto zriadenie je mimoriadne vysoká, no z dlhodobého hľadiska je to ekonomicky i zdravotne najvýhodnejšie riešenie.

Ďalšie nápoje

Pozrime sa, ktoré tekutiny by mohli byť akceptovateľné, a ktoré nie. V žiadnom prípade nepite sladké limonády, kolové nápoje, energetické nápoje a vo veľkom objeme tvrdý alkohol. Konzumácia týchto nápojov by mala byť spojená s veľkou výnimkou, napríklad počas sviatkov (alebo aj nie).

Ovocné džúsy a mlieko sú procesom pasterizácie (a ďalších procesov) značne biologicky znehodnotené, a preto sú pre zdravie nepodstatné.

PIVO – má zázračnú vlastnosť

beer, pivo, piťAlkoholické nápoje ako pivo a víno sú v malom množstve osožné, hoci pivo je najzdravšie vtedy, ak v ňom marinujete mäso (pác). Napríklad v takom steaku marinovanom v pive sa dramaticky znižuje množstvo chemikálií, ktoré sa do neho dostali priemyselnou výrobou mäsa (steroidy, antibiotiká, iné látky).

Tieto chemikálie môžu spôsobovať rakovinu. Pivo je viac účinné ako víno a mäso marinované v pive aj lepšie chutí. Ak je mäso v pive marinované viac ako 6 hodín, znižuje zároveň aj množstvo nebezpečných heterocyklických aminokyselín (HAs), ktoré prirodzene vznikajú pri pečení alebo grilovaní mäsa.

V porovnaní s mäsom, ktoré v pive marinované nebolo, to môže byť až o 90 %. Je však nutné podotknúť, že pri pravidelnej konzumácii piva nastáva problém, nakoľko pivo má silný estrogénny účinok a vysoký glykemický index (vyšší ako glukóza), čo sú dva faktory spôsobujúce náchylnosť k nadváhe.

KOĽKO TEKUTÍN denne?

Udáva sa, že dospelý človek by mal vypiť denne asi 20 – 40 ml tekutín na 1 kg svojej telesnej hmotnosti, čo predstavuje objem 2 – 3 litre.

V skutočnosti treba vždy brať do úvahy ďalšie faktory – zdravotný stav, vek, pohlavie, fyzickú aktivitu, množstvo stravy ap. Tak môže množstvo prijatých tekutín kolísať – napr. iné vypije starší človek, ktorý je menej telesne aktívny a iné vrcholový športovec či človek pracujúci ťažko manuálne.

Optimálne množstvo tekutín je teda veľmi individuálne a každý si musí nájsť svoju mieru sám. Nie je vhodné, aby prevažoval akýkoľvek extrém (ani mnoho, ani málo).

FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov – expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.