Prírodný, či syntetický? Prečo premýšľať o príjme RESVERATROLU v potravinovom doplnku?
Z perspektívy celoživotnej stratégie je dôležitejšie, že RESVERATROL podporuje mozgové funkcie, a to dokonca aj pokiaľ je s mierou prijímaný prostredníctvom vína.
Zlepšuje kognitívne funkcie vrátane pamäťových a znižuje riziko demencie, prípadne brzdí jej nástup a rozvoj.
Psychologička Danielle Hall sa už roky zaoberá vplyvom resveratrolu na kognitívne a fyzické schopnosti seniorov. Dospela k tomu, že látka zvyšuje priestorovú pamäť vrátane vzťahov objektov v životnom prostredí. Ak sa prísun tejto látky podporí lecitínom, efekt je omnoho citeľnejší.
Resveratrol - prírodný, či syntetický?
Prečo premýšľať o príjme resveratrolu v potravinovom doplnku, keď ho obsahuje rad potravín a prírodná cesta je považovaná za najlepšie vstrebateľnú?
Napríklad preto, že arašidy sú pre rozrastajúcu sa populáciu alergikov nebezpečenstvom číslo jeden, kapusta nepatrí medzi stravovaciu hitparádu, borievky sú sezónna a nie práve lacná záležtosť, zelenému čaju je vyčítaná horkosť, no a vínu alkohol, hoci v jeho prípade ide o výčitku prinajmenšom problematickú.
Určite však platí, že ak tieto prírodné zdroje pravidlene a často zaraďujeme do jedálnička, telo získava dobre využiteľnú zásobu. Problém je, že náš priemerný denný príjem resveratrolu z bežných potravín sa pohybuje medzi 0,2 – 0,6 mg, čo nestačí, ak sme preťažovaní nevhodnou stravou, stresom a rizikovým vyladením psychiky.
To sú tie okamihy, keď aj milovníci čarovného moku alebo zapekaných kapustičiek majú dôvod premýšľať o potravinových doplnkoch.
Mali by sme vedieť, že izolácia resveratrolu z rastlín nie je jednoduchá, pretože je ako antioxidant veľmi citlivý na pôsobenie kyslíka.
Hlavné prírodné zdroje
- hrozno
- arašidy
- borievky
- čierne ríbezle
- červená kapusta
- kel
- hlávková kapusta
- zelený čaj
- červená repa
Čítajte tiež: Tento silný antioxidant ako odpustenie za stravovacie hriechy?
Nejefektívnejšie spojenie
Synergický efekt, ktorý účinky hlavných zastúpených látok násobí, nie sčíta, môžete očakávať od týchto spojení:
- resveratrol v zelenom čaji plus v potravinovom doplnku plus vitamín C
- resveratrol a koenzým Q10
- resveratrol a lecitín
Tak ako opravuje poškodené bobule hrozna a dáva im čas na regeneráciu, resveratrol opravuje i pokožku. Preto sa začal používať i v kozmetike.
Mohlo by vás tiež zajuímať: Ako zaobchádzať s dobrým vínom?