Viete, ako správne užívať lieky?

Redakcia | 27. január 2019
Viete, ako správne užívať lieky?

Lekár vám môže predpísať ten správny liek, napriek tomu sa jeho užívanie minie účinkom, ak ho beriete nesprávnym spôsobom. Ako teda správne užívať lieky?

Zapíjate liek nevhodnými nápojmi, alebo konzumujete také potraviny, ktoré blokujú jeho účinnosť. Zdá sa to jednoduché - vziať si tabletku a prehltnúť ju, ale v skutočnosti je to malá veda.

Podľa prieskumov každý druhý človek užíva svoje lieky tak, ako by nemal. Prínos pre zdravotný stav môže byť preto minimálne, zato náklady na liečbu sa naopak zvyšujú.

Viete napríklad, že veľa medikamentov sa nesmie zapíjať zeleninovými alebo ovocnými šťavami, ktoré znemožňujú účinné vstrebanie liekov?

Alebo že nie je vhodné poliť či drviť lieky, pokiaľ to lekár vyslovene neodporučí? Mohlo by sa tým úplne zničiť ich pôsobenie.

Prinášame vám prehľad všetkého, čo by vás mohlo v súvislosti s užívaním liekov zaujímať.

Čím lieky zapíjať? 

Všeobecne sa neodporúča lieky zapíjať sýtenými nápojmi či ovocnými a zeleninovými džúsmi a šťavami. Tieto nápoje totiž môžu podľa Jána Pith a Rudolfa Poledneho, autorov knihy Zdravá výživa pre každý deň, zvyšovať kyslosť štiav v žalúdku. A to môže viesť k zničeniu liekov už v žalúdku, ešte pred ich absorbovaním v tenkom čreve.

Najlepšie je medikamenty zapíjať dostatočným množstvom (približne 200 mililitrov) čistej chladnej vody.

Vitamíny krásy: Sem s nimi!
Prečítajte si tiež:

Vitamíny krásy: Sem s nimi!

Pred jedlom alebo po ňom?

Väčšinou to býva uvedené v príbalovom letáku. Niektoré lieky sa má užiť nalačno (to znamená dve hodiny po jedle alebo 30 až 60 minút pred jedlom), iné by sa do prázdneho žalúdka dostať nemali.

Ak si nie ste istí, najlepšie bude vziať si liek nalačno, zapiť ho vodou a do pol hodiny sa najesť, aby ste sa vyhli nepríjemným pocitom v žalúdku.

Lieky proti bolesti a teplote je najlepšie brať zároveň s jedlom

Obmedzíte tak možné podráždenie žalúdka a čriev. To je prípad hlavne ibuprofénu a aspirínu. Medzi ďalšie lieky, ktoré dráždia žalúdok, a je preto dobré užiť ich spolu s jedlom, patria: náhrady železa, ženské hormóny estrogény alebo kortikoidy (hormóny nadobličiek).

Niektoré potraviny negatívne ovplyvňujú účinky liekov. Buď ich pôsobenie znižujú, alebo naopak nežiadúcim spôsobom zvyšujú:

  • Pomarančový džús a antibiotiká nepasujú k sebe. Pomarančový džús zvyšuje kyslosť žalúdočných štiav, ktoré rozkladajú antibiotiká. Pitie džúsov tak brzdí ich účinnosť.
  • Mlieko a mliečne výrobky (syry, jogurty) majú vysoký obsah vápnika, a ten bráni vstrebávaniu antibiotík z rady tetracyklínov.
  • Jedlá s vysokým obsahom tukov môžu pri pravidelnom užívaní protizápalových a protireumatických liekov poškodzovať obličky.
  • Vyšší príjem soli v potrave znižuje účinky väčšiny liekov, ktoré pôsobia proti vysokému krvnému tlaku.
  • Odležané syry (brie, parmezán, čedar), zelené fazuľky, červené víno či niektoré druhy piva obsahujú látku tyramín. Tá reaguje s niektorými liekmi proti depresii. Dôsledkom môže byť extrémny vzostup krvného tlaku s vážnymi následkami – až krvácanie do mozgu.
  • Grilované mäso môže spôsobiť problémy astmatikom či ľuďom s chronickým zápalom priedušiek, ktorí berú lieky obsahujúce teofilíny (sú to pomerne často predpisované lieky). Látky vznikajúce počas grilovania znižujú ich účinky a môžu dokonca spôsobiť astmatický záchvat.
  • Ak užívate látky s obsahom teofylínu, zásadne tiež obmedzte pitie nápojov s kofeínom. To sa týka hlavne kávy, čierneho čaja či koly. Tieto nápoje môžu nepriaznivým spôsobom zvyšovať pôsobenie predpísaných liekov. Prejaví sa to nervozitou, nespavosťou, bolesťami hlavy, búšením srdca či nevoľnosťou.
  • Ovsené vločky a ďalšie cereálie, ktoré obsahujú väčšie množstvo nestráviteľnej vlákniny, by sa nemali jesť spoločne s liekom posilňujúcim srdcový sval – digoxínom. Môžu totiž zabrániť jeho vstrebanie.
  • Grapefruitový džús negatívne zvyšuje účinky liekov proti vysokému krvnému tlaku, takzvaných blokátorov vápnikových kanálov.